TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bartholomew, Edward Charles

Geboortedatum:
15 oktober 1918 (Port Stanley/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Xanten/Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: III. Rij: H. Graf: 2.
Dienstnummer:
A/106827
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Private
Essex Scottish Regiment, R.C.I.C.

Op 8 maart begon de aanval van het Essex Scottish Regiment op Xanten terwijl het stortregende; het eerste doel was om het westelijke deel van de stad in te nemen. Om 05:10 uur waren alle compagnieën in positie en om 05:30 uur kwamen de Duitse posities onder een artilleriebeschieting.
Om 06:45 uur rukten de leidende compagnieën op en vijftien minuten later kamden ze de boerderijen tussen de spoorlijnen uit. Ze werden opgehouden omdat de Duitsers een kasteel hadden versterkt; ze vielen herhaaldelijk het gebouw aan, dat werd afgeslagen, en de compagnieën leden zware verliezen.
De Crocodile-tanks arriveerden en hun vuur hielp de Duitsers te verdrijven.
Tegen de middag hadden ze de buitenwijken van de stad bereikt en waren al hun doelen veiliggesteld. Ze werden echter tijdens de hele aanval voortdurend beschoten door Duitse mortieren en machinegeweren en beschoten door vijandelijke zware artillerie vanaf de overkant van de Rijn. De ESR bereikte de stad rond het middaguur en de gevechten eindigden rond middernacht.
Maar de felle strijd kostte veel levens en velen raakten gewond. Ted Bartholomew stierf ook op 8 maart.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto