TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Barnett, Harry Henry Alfred

Geboortedatum:
8 december 1920 (Edmonton/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
11 maart 1945 (Xanten/Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: II. Rij: G. Graf: 14.
Dienstnummer:
D/46110
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Sergeant
General List, Canadian Army
3 Public Relations Group.

Harry Henry Alfred Barnett kreeg de permanente opdracht om indien nodig luchtfoto's te maken van gevechtszones en, indien mogelijk, vluchten te regelen in Taylorcraft Auster-vliegtuigen. Om dit te doen, verliet hij op 11 maart 1945 omstreeks 13.30 uur het perskamp Materhorn om een ??vlucht te maken met de Engelse kapitein Clifford Leslie Curtis-Willson, Air Observation Pilot van 'C' Flight, 660 Air Observation Pilot Squadron, over het Rijngebied.
Om 22.30 uur meldde een chauffeur van een jeep, die naar de landingsbaan was gegaan om op sergeant Barnett te wachten bij zijn terugkeer, aan kapitein Fraser dat de agenten op de landingsbaan hadden gezegd dat de Taylorcraft Auster was neergeschoten. Kapitein Willson raakte gewond, maar leefde nog en werd overgebracht naar het 3rd Canadian Casualty Clearing Station. Hij overleed aan zijn verwondingen in de ochtend van 12 maart op 26-jarige leeftijd. Sergeant Barnett werd verondersteld dood te zijn.
Vroeg in de ochtend van 12 maart ging kapitein Fraser op pad om meer informatie te verzamelen. Uiteindelijk vond hij het vliegtuigwrak op ongeveer 5.000 meter ten westen van Xanten in Duitsland. Het lichaam van sergeant Barnett was uit het vliegtuig gehaald en op de grond gelegd. Zijn zakken werden doorzocht en het enige dat werd gevonden was een klein mes.
Een gesprek met een schutter, die getuige was geweest van de actie, en onderzoek van het vliegtuig onthulden dat het van boven en van achteren was aangevallen door een Messerschmitt BF 109. Het vliegtuig raakte zwaar beschadigd en stortte neer in een veld. Sergeant Barnett was van bovenaf door zijn rechterschouder en rug en in beide handen geschoten. Hij moet op 11 maart 1945 op slag dood zijn geweest.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto