TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ayer, Donald Holman

Geboortedatum:
22 april 1912 (Bangor/Maine, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 maart 1945 (Uedem/Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: VII. Rij: E. Graf: 3.
Nationaliteit:
Amerikaanse

Biografie

Lieutenant
17th Duke of York's Royal Canadian Hussars, R.C.A.C.
7th Reconnaissance Regt.

In de middag van 4 maart 1945 kreeg luitenant Don Ayer het bevel om vanuit Uedem, Duitsland, door het Reichswald op te rukken. De wegen waren modderig en slecht en de gevechtsvoertuigen konden nauwelijks worden gebruikt omdat ze overal vast kwamen te zitten. Dus leidde Ayer een voetpatrouille langs de weg naar Sonsbeck aan de westoever van de Rijn en werd gedekt door een dragersectie en twee Daimlers die erin slaagden om los te komen van de groep. Toen de patrouille een punt bereikte net ten zuiden van het Hochwald, werden ze beschoten door een 20mm kanon en meerdere machinegeweren. Korporaal Johnson werd geraakt door een granaat en Don ging hem helpen. Voordat hij bij Johnson aankwam, werd hij zelf geraakt door een andere granaat en stierf. Hij had een wond in zijn borst en rechterlong, wat hevig bloedde. Don werd overgebracht naar 179 Field Ambulance, maar hij was al overleden aan zijn verwondingen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
17th Duke of York’s Royal Canadian Hussars, 7th Reconnaissance Regiment, Royal Canadian Armoured Corps, Canadian Army
Toegekend op:
12 september 1944
“Op 14 augustus 1944, tijdens de aanval op de rivier Liaison, onder direct vijandelijk vuur, heroverde hij een oversteek van de rivier bij Montboint voor zijn hele squadron tijdens een aanval op de rivier Liaison onder direct vijandelijk vuur, en hij duwt door met zijn sectie van zes carriers naar hoger gelegen terrein. En hoewel hij op dat moment ernstig gewond raakte aan de borst door MG-vuur, weigerde hij het terrein te verlaten totdat zijn kleine troepenmacht was georganiseerd om dit vitale punt te behouden.
Deze actie bevrijdde de hele oversteek van waargenomen vuur en had direct invloed op de succesvolle oversteek door het hele regiment.”

Ook op 9 juli handelde Don dapper in de aanval op Gruchy: de infanterie werd tegengehouden door zwaar vijandelijk machinegeweervuur, maar Don verzamelde zijn mannen van B Squadron en stormde er doorheen. Met granaten en Bren-kanonnen verdreven ze de vijand uit hun schuilplaatsen, er waren tientallen doden en gewonden en ze namen vijfentwintig tot dertig man gevangen. Dankzij deze dappere actie van alle rangen kon een volledig infanteriebataljon oprukken naar Gruchy.

Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
15 januari 1944
Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

Bronnen

Foto