TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Asplund, Bernard Allen

Geboortedatum:
8 maart 1925 (Cardston/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
21 november 1944 (Waalwijk/Noord-Brabant, Nederland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: XX. Rij: C. Graf: 8.
Dienstnummer:
M/107702
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Lance Corporal
Algonquin Regiment, R.C.I.C.

Op zondag 19 november 1944 stak een sterke Duitse patrouille met sluipschutters de Bergse Maas over en bezette een huis bij de veerboot naar Drongelen.
Een peloton van 30 man van compagnie D onder leiding van luitenant Hoofer werd eropuit gestuurd om hen te verdrijven. Als ze een paar Duitse gevangenen konden maken, zou dat de mislukking van hun rivieroversteekmissie van de vorige nacht goedmaken. Het geluk zat de Algonquins echter niet mee. Lt. Hoofer raakte gedesoriënteerd door de overstroomde polders aan beide kanten van hem.
Uiteindelijk vonden ze het juiste huis, maar de hel brak los toen de
aanvallers er niet in slaagden het juiste lichtsignaal te geven aan de schildwachten van compagnie B, die langs het zuidelijke afwateringskanaal waren geplaatst; ze openden prompt het vuur op hun kameraden.
De chaos was compleet toen de geschokte mannen van de patrouille worstelden om te ontsnappen. In de duisternis en verwarring liepen de mannen een mijnenveld in.
Toen deze S-mijnen werden geactiveerd, sprongen ze de lucht in en ontploften op heuphoogte. Het was een bloedbad voor de Algonquins.
Een van de doden was Lance Corporal Bernard Allen Asplund, die op 19-jarige leeftijd om het leven kwam.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto