TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ash, William Kenneth

Geboortedatum:
24 juli 1917 (Percival/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
19 februari 1945 (Moyland/Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: IX. Rij: E. Graf: 3.
Dienstnummer:
A/109161
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Private
Essex Scottish Regiment, R.C.I.C.

Op 19 februari om 14.15 uur lanceerden de Duitsers een heftige tegenaanval rond Kalkar. Het Essex Scottish Regiment lag zwaar onder vuur vanaf de "Goch Kalkar"-weg. Er ontstond een hevige strijd, om 16.30 uur hadden ze hun doel bijna bereikt toen er net versterking voor de Duitsers arriveerde.
Hun Pantserkorps werd verdubbeld en om 20.00 uur lanceerden de Duitsers de aanval, net toen het Essex Scottish Regiment geen tanks meer had omdat ze werden teruggetrokken om opnieuw bemand en bijgetankt te worden.
Het Essex Scottish Regiment kon deze heftige aanval niet weerstaan en werd voorbij hun hoofdkwartier door de Duitsers overrompeld.
Personeel en overlevenden trokken zich terug in de kelder van een boerderij. 's Nachts arriveerden er versterkingen, de tegenaanval werd gelanceerd en ze slaagden erin de Duitsers terug te drijven. Uiteindelijk kregen ze de Kalkarweg in handen.
De slag op 19 februari was de bloedigste van de hele Operatie Veritable, het Essex Scottish Regiment liet 51 doden achter (van de in totaal 400 doden op 19 en 20 februari), 99 gewonden en 54 werden krijgsgevangenen.
Op 19 februari sneuvelde soldaat William Kenneth op 27-jarige leeftijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto