TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Allen, Arnold Howard

Geboortedatum:
5 januari 1921 (Lower Ohio/Nova Scotia, Canada)
Overlijdensdatum:
27 februari 1945 (Leipzig/Saksen, Duitsland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: XII. Rij: D. Graf: 1.
Dienstnummer:
F/78029
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Private
Algonquin Regiment, R.C.I.C.
2nd Bn.

In Noord-België nam het Algonquin Regiment deel aan de Slag om het Leopoldkanaal op 13 en 14 september 1944, als onderdeel van de gevechten die leidden tot de Slag om de Schelde. Het doel was om een ??verdedigingsperimeter te vestigen rond een oude bruglocatie, zodat de soldaten van de 4e Canadese Divisie een nieuwe brug konden bouwen en op konden rukken naar vijandelijke bolwerken bij Sluis en Aardenburg.
De militaire operatie liep echter op problemen en mislukte uiteindelijk. Het Algonquin Regiment werd gedwongen om zware aanvalsboten over het kanaal te verplaatsen terwijl ze zwaar onder vuur lagen. De Algonquin soldaten raakten door hun munitie heen en werden bij Moerkerke overrompeld door Duitse soldaten. Veel mannen werden krijgsgevangen gemaakt.
Soldaat Arnold Allen werd officieel als vermist opgegeven op 14 september 1944.
Op 3 januari 1945 meldde het Canadese leger hem als krijgsgevangene (POW) en werd hij gevangengezet in Stalag 12A in Limburg, Duitsland. Zijn eigen broer, Morton Allen, herinnerde zich dat zijn broer had geschreven over het feit dat hij gedwongen werd om in een fabriek te werken terwijl hij gevangen zat.
Op 27 februari 1945 werd soldaat Arnold Allen echter vastgehouden in een ander Duits gevangenkamp in Leipzig, 400 kilometer verderop. Hij werd gedood met andere krijgsgevangenen en burgers tijdens een geallieerde luchtaanval op Duitse vliegtuigfabrieken in Leipzig.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto