TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlof, Leentje Johanna

Geboortedatum:
22 september 1890 (Wijngaarden, Nederland)
Overlijdensdatum:
28 februari 1945 (Ravensbrück, Duitsland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Leentje Nederlof verhuisde in 1926 vanuit Wijngaarden naar het nabijgelegen Sliedrecht. Haar ouders kochten daar het huis aan de Stationsweg nummer 32. Na het overlijden van haar ouders bleef de ongehuwde Leentje in het huis achter en besluit om dan om kostgangers te nemen.

In maart 1941 komt de joodse familie Van Gelderen bij haar in huis wonen. Op dat moment is dat nog legaal en de familie wordt gewoon op dit adres ingeschreven. Wanneer de anti-joodse maatregelen toenemen en het niet meer veilig is besluit de familie onder te duiken in de Biesbosch. Dat loopt mis. Vader Jacques wordt opgepakt en het gezin (vader, moeder en zoon) worden via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar zij direct, en vader Jacques na enkele weken worden vermoord.

Of dit voor Leentje aanleiding is geweest om joodse onderduikers in huis te nemen is niet zeker maar lijkt wel aannemelijk. Hoe deze onderduikers uit o.a. Amsterdam en Rotterdam bij haar terecht zijn gekomen, en hoeveel het er precies zijn geweest is niet bekend. Toen het mis ging waren het er in in ieder geval 10.

Op 3 maart 1943 blijkt dat zij -naar verluidt door een buurtbewoner- is verraden. De Duitse politie valt het huis binnen en volgens ooggetuigen vluchtten de onderduikers alle kanten uit. 8 onderduikers werden direct opgepakt en 2 ontkwamen. Ook zij werden later gearresteerd en zij allen zijn in de kampen omgekomen.

Ook Leentje wordt gearresteerd. Volgens de bewaard gebleven registratiekaart is zij op 6 maart 1943 opgesloten in de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. Op 9 juni gaat zij met 33 andere vrouwen vanuit Rotterdam op transport naar het dan net geopende vrouwenkamp in Kamp Vught. Gezien de lage kampnummers die aan deze groep zijn uitgedeeld, moet zij daar een van de eerste vrouwelijke gevangenen zijn geweest. Over haar verblijf in Vught is verder niets bekend.

Op 6 september wordt Kamp Vught vanwege de naderende geallieerden in allereil ontruimd. Leentje komt voor op de transportlijst naar Ravensbrück en krijgt daar gevangenenummer 67004. Over wat haar daar is overkomen is eveneens weinig of niets bekend. Mogelijk is zij vergast, maar volgens een andere getuige zou zij aan algehele uitputting zijn gestorven. Haar officiële sterfdatum is 28-2-1945.

Het huis is inmiddels gesloopt, maar op de plaats waar het heeft gestaan herinneren een informatiebord aan "het droevigste huis van Sliedrecht' en zijn er voor haar- en voor de omgekomen onderduikers Stolpersteine gelegd.

Leentje Nederlof is door het NIOD opgenomen in de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto