TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ackerman, Harold Albert

Geboortedatum:
17 mei 1925 (Portage la Prairie/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
11 april 1945 (Nederland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: XVII. Rij: F. Graf: 12.
Dienstnummer:
H/18706
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Rifleman
Royal Winnipeg Rifles, R.C.I.C.

De Little Black Devils bevrijdden Zevenaar op 3 april en rukten op 6 april noordwaarts op richting Zutphen, tegen wat sluipschutters- en mortiervuur ??in, waarbij ze wat slachtoffers leden. Pionierpelotons moesten loopbruggen bouwen zodat het regiment kanalen kon oversteken met bruggen die door de terugtrekkende Duitsers waren opgeblazen. Nadat de 7e Brigade moeite had om het Zijkanaal over te steken op de avond van 9 april, was Deventer hun volgende doel.
De aanval vond plaats op 10 april, ondersteund door Canadese Shermans en vlammenwerpende Crocodile-tanks. Harold Ackerman liep die dag ernstige verwondingen op aan zijn hoofd en buik door een brisantgranaat en werd behandeld in de 23e Canadese veldambulance voordat hij werd overgebracht naar een Canadees algemeen ziekenhuis. Deventer werd binnen 24 uur ingenomen, mede dankzij informatie van de Nederlandse ondergrondse.
De 7e Brigade leed 126 slachtoffers en nam 500 gevangenen. Harold Ackerman, 19 jaar oud, overleed de volgende dag, 11 april 1945, aan zijn verwondingen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto