TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Branch, Guy Rawstron

Geboortedatum:
27 oktober 1913 (Londen, Engeland)
Overlijdensdatum:
11 augustus 1940 (Engels Kanaal nabij Cherbourg, Frankrijk)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Quiberville
Graf: 6.
Dienstnummer:
90137
Nationaliteit:
Britse

Biografie

Flying Officer
Royal Air Force (Auxiliary Air Force)
145 Sqdn.

Branch volgde zijn opleiding in Eton en ging daarna naar Balliol College, Oxford. Hij sloot zich eind 1936 aan bij 601 Squadron, AAF en werd in mei 1937 aangesteld.

Op 11 februari 1937 maakte hij een instructievlucht over land in een Demon met F/O Aidan Crawley. Na het bijtanken op RAF Netheravon stegen ze op bij slecht weer, misten net de hangars en stortten in vlammen neer op de weg in de buurt. Branch bevrijdde zichzelf uit het wrak, maar toen hij zag dat Crawley nog steeds vastzat, ging hij terug de vlammen in en trok hem eruit.
Voor deze daad werd hem de Empire Gallantry Medal toegekend (gepubliceerd op 25 maart 1938).

Nadat de Duitse aanval op 10 mei was begonnen, werd Branch als lid van 'A' Flight gestuurd om vanuit Merville in Frankrijk te opereren, maar ze arriveerden pas op de 17e.
Later op die dag scheidde AA-vuur hem van de rest van de patrouille en raakte hij verdwaald, waarna hij zijn Hurricane N2435 neerzette, zonder brandstof, nabij Aire, ten zuidoosten van St. Omer.

Op 20 mei werd hij neergeschoten door terugvuur van een Do17. Hij sprong uit Hurricane P2699 en landde in Izel-les-Equerchin, ten westen van Douai.
Hij werd op 1 juni geplaatst bij het 145e Squadron, ook gestationeerd in Tangmere.

Op 15 juli 1940 deelde Branch in de waarschijnlijke vernietiging van een Do17 en op 8 augustus claimde hij de vernietiging van twee Ju87's.
Hij keerde niet terug van een gevecht ten zuiden van Swanage op 11 augustus. Zijn Hurricane, P2951, stortte neer in de zee. Branch's lichaam spoelde pas aan op 15 september 1940, in Quiberville, ten westen van Dieppe aan de Franse kust.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Toegekend op:
25 maart 1938
Op 9 januari 1938 stortte een vliegtuig waarin Pilot Officer Branch passagier was neer in Upavon, Wiltshire, en vloog meteen in brand. Nadat hij zichzelf uit het brandende vliegtuig had bevrijd, ontdekte deze officier dat de piloot met zijn benen in de cockpit vastzat. Ondanks het gevaar dat de benzinetank zou ontploffen, keerde Pilot Officer Branch terug naar het brandende wrak en slaagde erin de piloot te bevrijden terwijl hij daadwerkelijk op het brandende puin stond. Er bestaat weinig twijfel over dat deze snelle en dappere daad het leven van de piloot heeft gered. Het vliegtuig werd volledig door brand verwoest.
Empire Gallantry Medal (EGM)

Bronnen

Foto's