TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Melas, Pavlos

Geboortedatum:
29 maart 1870 (Marseille, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
13 oktober 1904 (Statitsa, Ottomaanse Rijk)
Nationaliteit:
Griekse

Biografie

Geboren 29 maart 1870, overleden 13 oktober 1904, was een Griekse revolutionair en artillerieofficier van het Griekse leger. Hij nam deel aan de Grieks-Turkse oorlog van 1897 en was een van de eerste Griekse officieren die zich bij de Macedonische strijd voegden. Hij werd lid 25 van de  Ethniki Etaireia.

Pavlos Melas werd geboren in Marseille als zoon van Michail Melas, die tot parlmentslid voor Attica en burgemeester van Athene werd gekozen en broer van Vassileios Melas, die ook officier van het Griekse leger was. De familie Melas was van Griekse haute- bourgeois afkomstig. Pavlos' vader was een rijke koopman uit Epirus. Op jonge leeftijd verhuisde Pavlos naar Athene om te studeren en sloot zich later aan bij het leger, waar hij in 1891 afstudeerde aan de Helleense Legeracademie als artillerie-luitenant. In 1892 trouwde hij met Natalia Dragoumi, de dochter van de Kastorian-politicus Stephanos Dragoumis en zijn zus van Ion Dragoumis. In 1895 kreeg het echtpaar een zoon genaamd Michael en een dochter Zoe.

Melas probeerde, met de medewerking van zijn zwager Ion Dragoumis , de consul van Griekenland in het toen door de Ottomanen bezette Monastir (nu Bitola), Kottas Christou en  Germanos Karavangelis, metropolitaanse bisschop van Kastoria, geld in te zamelen voor de economische steun van de Griekse inspanningen in Macedonië. Na de  Ilinden-Preobrazhenie-opstand  besloot hij in juni 1904 Macedonië binnen te komen, om de situatie te beoordelen en om te zien of er een mogelijkheid is om een ​​militaire eenheid op te richten om de Bulgaarse  Komitadjis  (Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie, IMRO) en de Ottomaanse Turken te bestrijden.

In juli 1904 (onder de alias "Kapitein Mikis Zezas", trok hij Macedonië opnieuw binnen met een kleine eenheid mannen en vocht tegen de VMRO tot 13 oktober 1904, toen hij werd gedood nadat hij was omsingeld door Ottomaanse troepen in het dorp Siatista. Het dorp met de coördinaten 40° 42' N 021° 16' E is ter ere van hem omgedoopt tot Melas, nadat het zich bij Griekenland had aangesloten.

Na zijn dood werden de Griekse inspanningen intenser, resulterend in de onderschepping van de Bulgaarse  Komitadji- inspanningen, vooral in West- en Centraal-Macedonië, dat na de Balkanoorlogen door Griekenland werd geannexeerd .

Hij wordt beschouwd als een symbool van de Griekse strijd om Macedonië en veel van zijn persoonlijke bezittingen zijn te zien in het Museum van de Macedonische Strijd in Thessaloniki en het Pavlos Melas Museum in Kastoria.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto