TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Meijer, Johannes Kroese

Geboortedatum:
13 mei 1898 (Semarang/Java, Nederlands-Indië)
Overlijdensdatum:
25 november 1972 (Danbury/Connecticut, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

"Jantje" Meijer (ook wel Meyer) komt in dienst in 1918 bij het KNIL.
Van 1942-1943 is hij territoriaal commandent Suriname. En van 1943 tot 1945 Commandant Nederlandse grondtroepen Australië - Princes Irene Brigade.
Na de Tweede Wereldoorlog ontvangt hij de Militaire Willemsorde voor zijn leiderschap tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Enig tijd daarna emigreert hij naar de Verenigde Staten.
Er zijn verschillende betrouwbare bronnen die schrijven dat Meijer - als militair verantwoordelijke in Suriname - de opdracht gaf voor het vermoorden van twee in Fort Zeelandia gevangen genomen mariniers. Naar verluidt omdat het bij die twee bekend was dat Meijer voorheen lid was van de Indische NSB.
De zaak - van 1949-1950 onderzocht door de hoofdcommissaris van Politie van Amsterdam- werd geseponeerd. Waarschijnlijk omdat Kroese op dat moment was genaturaliseerd tot Amerikaan en het nooit tot uitlevering van hem zou komen door de Amerikaanse autoriteiten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949)
Rang:
Generaal-Majoor
Wegens het zich in de strijd onderscheiden door uitstekende daden van moed, beleid en trouw te bedrijven in Juli t.m. Augustus 1947 tijdens de politiële actie in West- en Midden-Java als commandant van de "V"-brigade.
Na een zorgvuldige voorbereiding heeft hij de opdracht om na het doorbreken van het Bandoeng-Oostfront met zijn brigade Cherite te bezetten en vervolgens over Tegal naar Poerwokerto en Tjiatjap op te rukken, waarbij een bruggehoofd op de zuidelijke oever van de Kali Serajoe moest worden gevorms, met grote voortvarendheid en beleid uitgevoerd, zodat als gevolg van de volkomen verrassing stad en haven van Cheribon onvernield bleven en op verschillende plaatsen grote groepen Chinezen konden worden bevrijd.
In het bijzonder heeft hij tijdens het verdere verloop der operatie moedig initiatief en snellen besluitvaardigheid betoond door met aanvaarding van grote risico's doch op grond van een juist tactisch inzicht, af te wijken van de hem door zijn divisie-commandant uitdrukkelijk bevolen opmarks en met zijn brigade, waarbij ruim 1200 motorvoertuigen, langs een slecht nog onvoldoende verkende, secundaire weg door bergterrein en over zwakke bruggen naar Poerwokerto uit het Oosten inplaats van uit het Westen door te stoten. Door dit verrasseend snel optreden werden de gestelde operatiedoelen bereikt.
Bij al dez acties heeft hij zich steeds bij de voorste afdelingen van zijn brigade bevonden en droeg zijn bezielend en meermalen van grote persoonlijke moed getuigend voorbeeld er belangrijk toe bij dat de "V"-brigade een opvallend snel en groot succes ten koste van geringe verliezn behaalde."

Uitgereikt door Generaal Spoor op 21 augustus 1948 te Semarang, Nederlands-Indië.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kolonel
Voor zijn hulp aan de strijdkrachten van de Verenigde Staten bij het beschermen van het westelijk halfrond.
Legion of Merit - Officer (LoM - O)

Bronnen

Foto