TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Koning, de, Cornelis

Geboortedatum:
14 september 1927 (Papendrecht, Nederland)
Overlijdensdatum:
14 augustus 2020 (Papendrecht, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Cornelis "Cees" de Koning was een zoon van Pieter de Koning, schuilnaam "Ouwe Piet" uit Papendrecht. De familie was werkzaam in de Griendhandel en had daarvoor een aantal griendgebieden in de Biesbosch gepacht. Zodoende kenden zij de het gebied als hun broekzak. Tijdens de bezetting raakte het gehele gezin al snel betrokken bij het verzet. Zij zorgden voor onderdak van Geallieerde piloten en hielpen ook andere onderduikers o.a. in een ark die zij in de Biesbosch hadden liggen.

In de laatste Oorlogswinter ontstond de behoefte aan een verbinding tussen het bezette- en het bevrijde deel van Nederland. Zo ontstonden er vooral vanuit Sliedrecht en Werkendam diverse routes door de Biesbosch naar Drimmelen en Lage Zwaluwe. Behalve de crossers van de bekende "Groep Albrecht" waren er ook andere crossers, ook wel wilde crossers genoemd, uit o.a. Hardinxveld en Papendrecht actief. Zo ontstond in Papendrecht het zogenaamde "Lijntje van De Koning". Het huis van familie De Koning aan het Oosteind was een centraal punt waar de mensen zich vanuit hun onderduikadressen verzamelden. Dat waren Geallieerde Piloten of Engelse Militairen die na Market Garden waren ontkomen, maar ook Koeriers en andere mensen die de overtocht wilden of moesten maken.
Behalve samen met vader Piet maakten ook de broers Flip en Cees (toen pas 17 jaar) zelfstandig de overtocht of hadden zij de leiding over een groep van boten of kano’s die op weg gingen naar bevrijd gebied. Zij vertrokken uit het huis van de Familie De Koning dat buitendijks aan het water lag. In een circa 6 uur durende tocht vol gevaren brachten Pieter de Koning en zijn zoons met roeiboten en kano’s talloze mensen en berichten vanuit Papendrecht naar Lage Zwaluwe in het bevrijde Zuiden. Op de terugtocht waren de boten gevuld met medicijnen, wapens en voedsel.

Tijdens de laatste crossing onder zijn leiding waren dat zelfs tegelijk 10 roeiboten gevuld met mensen waarbij zich gedurende de tocht ook nog andere boten aansloten. Bescheiden als waren heeft de familie nooit bijgehouden hoeveel mensen zij hadden overgebracht, maar het zijn er waarschijnlijk honderden geweest.
In 2016 is op voordracht van de Stichting Verzetsgroep De Liniecrossers de toen al 88 jaar oude Cees de Koning alsnog onderscheiden met Mobilisatie-Oorlogskruis. In de omgeving van het Moldiep in de Biesbosch zijn nog de restanten van één van de arken van de familie De Koning te vinden en op de plaats in Papendrecht waar hun huis destijds stond herinnerd een informatiebord nog aan het "Lijntje van De Koning.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Toegekend op:
februari 2016
Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK)

Bronnen

Foto