TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plekker, Simon Lambertus Antonius

Geboortedatum:
17 maart 1883 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
22 maart 1959 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
Dienstnummer:
NSB Stamb. nr. 986
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Simon Plekker werd in 1883 in Amsterdam geboren.

Plekker had carrière gemaakt in Nederlands-Indië bij de Deli Company. In 1932 keerde hij terug naar Nederland als lijfrentenier en werd lid van de NSB in de functie van 'Kringleider' van Amsterdam.

Plekker werd, net als andere vooraanstaande NSB'ers, in de meidagen van 1940 door de Nederlandse overheid geïnterneerd. Tijdens de Duitse bezetting werd Plekker door Mussert aangesteld als Gevolmachtigde [van de Leider] in Algemene Dienst/voor Noord-Holland.

Plekker was van 1941 tot 1944 burgemeester van Haarlem. Hij stond onder de Haarlemmers bekend als "Burgemeester Slaaplekker".

Op 27 oktober 1944 werden Plekker en negen andere vooraanstaande NSB'ers ontslagen uit hun functies vanwege de gebeurtenissen rond Dolle Dinsdag. Veel NSB'ers ontvluchtten hun posten vanwege de dreigende overrompeling door geallieerde troepen. De eerste berichten bleken onjuist.

Plekker werd op 15 september 1945 in Duitsland gearresteerd, samen met zijn vrouw en zoon.

Na de oorlog werd Plekker onderzocht door een officier van justitie en werd zijn zaak voor de rechtbank gebracht. In februari 1947 werd hij vrijgelaten uit een interneringskamp, in afwachting van zijn proces. Vanwege gezondheidsproblemen volgde hij de zaak thuis en liet hij schriftelijke verklaringen vastleggen. Tijdens het proces in Haarlem gaf hij toe dat hij fout was geweest, maar beweerde hij Joden en politieke gevangenen te hebben beschermd en geholpen. Hij bekende schuldig te zijn aan de volgende aanklachten:

- De nazificering van het gemeentebestuur van Haarlem
- De invoering van een fietsverbod
- De oprichting van een personeelscentrum dat gemeenteambtenaren controleerde en hun politieke opvattingen bespioneerde.
- Ondersteuning van de Winterhulp
- Het doorvoeren van een hervorming die Joden uitsloot van het openbare leven in Haarlem.

Volgens Plekker was het ontslag van Tenckinck, hoofdcommissaris van de politie van Haarlem, een "persoonlijke aangelegenheid".

Ook ontkende hij in een brief te hebben gerapporteerd over Noord-Hollandse ambtenaren die schadelijk zouden zijn voor het nationaal-socialisme. Wel gaf hij toe de brief te hebben ondertekend.

Ondanks zijn schuldbekentenis bleef Plekker volhouden dat hij het vaderland niet had verraden, maar "een dienst had bewezen".

Het vonnis vond plaats op 26 mei 1948. Plekker werd veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf.

Carrière
Gevolmachtigde [van de Leider] voor Noord-Holland
1941-1944: Burgemeester van Haarlem
Leider van de Nationaal-Socialistische Stichting voor het Nationaal Zangfeest
Vicevoorzitter van de "Raad van Katholieken in de NSB"

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Persdienst der NSB (Public Domain)
  • - Romijn, P., Burgemeesters in oorlogstijd: besturen tijdens de Duitse bezetting (2006) - Nieuw Utrechtsch dagblad, 14-05-1948
    - Algemeen Dagblad, 13-05-1948
    - De Vriezenveensche courant, 21-09-1945
    - CABR dossiers

Foto

Nieuws

Duitsers in en rond Haarlem tijdens de bezetting

nov2023

Duitsers in en rond Haarlem tijdens de bezetting

In het kielzog van de Wehrmacht kwamen in mei 1940 ook Duitse gezagsdragers naar Nederland. Van oudsher telde ons land een tamelijk grote Duitse kolonie. Opportunistische ‘Neder-Duitsers’, die hier soms al decennia woonden, zagen een kans op macht of gewin en ontpopten zich plots als nazi. Het nieuwe boek ‘Fout Volk’ laat zien hoe dit in Haarlem en omgeving gegaan is.

Lees meer

Thema's