Willem van Veen uit Werkendam, schuilnaam "De Mustang" of "Wim I" was griendwerker in de Biesbosch en daar dus ook goed bekend. Hij hield zich bezig met het bevoorraden van de vele onderduikers die zich in de Biesbosch hadden verscholen en was daarmee een belangrijke speler in de Werkendamse LO die deze mensen in leven hield.
Zo raakte hij ook betrokken bij de "Biesboschgroep" die Duitse militairen in een hinderlaag lokte- ontwapende- en gevangen hield in een paar verstopte arken en woonboten. Op 6 november 1944 werden de inmiddels 75 gevangenen na een hachelijke tocht in het net bevrijde Drimmelen aan het Poolse leger overgedragen.
Na de bevrijding van Zuid Nederland kwam het crosswerk op gang. Deze z.g. Liniecrossers brachten in roeiboten en kano’s personen en inlichtingen dwars door de frontlinie naar bevrijd gebied. De belangrijkste verbindingen waren die van Sliedrecht naar Lage Zwaluwe en van Werkendam naar Drimmelen. Willem van Veen meldde zich al snel voor dit werk en maakte naar schatting 18 crossings waaronder die met het echtpaar Paul- en Mathilde van Dillen. Van Dillen was werkzaam voor het CNV (Commissariaat Noodvoorziening) en zijn echtgenote schreef later, inmiddels woonachtig in California een boek over haar belevenissen in Nederland tijdens de oorlog. In dit boek "Give Terry a Bone" (het door de BBC uitgezonden codebericht dat hun veilige aankomst bevestigde) besteedt zij ruimschoots aandacht voor haar crossing met Willem van Veen.
Willem van Veen werd onderscheiden met het Bronzen Kruis en het Verzetsherdenkingskruis.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!