TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Assies, Markus "Max"

    Geboortedatum:
    26 januari 1919 (Ooststellingwerf/Friesland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    6 juni 1944 (Overveen/Noord-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
    Vak: 23. 
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Markus Assies werd op 26 januari 1919 geboren als zoon van Jans Assies en Janatiena Dokter. Markus was ongehuwd en werkte als ambtenaar op een onderafdeling van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening te Assen. Zijn geloof was gereformeerd. Hij was woonachtig aan de Oosterparallelweg 59 te Assen.

    Op 23 oktober 1939 werd Markus Assies aangesteld als Vaandrig bij het Wapen der Infanterie. Tijdens de bezetting werd hij lid van het verzet, behorend tot de LO/KP-Drenthe en het Nationale Steunfonds. Assies, verzetsnaam "Max", was actief bij sabotageacties, spionage en hulp aan neergekomen Gealllieerde piloten en ondergedoken Joden, verzetslieden en personen die tewerkstelling voor de Duitsers wilden ontlopen, in Drenthe, Friesland en Groningen. Samen met zijn broer, boswachter Gerrit Assies, bracht hij velen hiervan onder in ondrgrondse schuilplaatsen in de Staatsbossen bij Appelscha.

    Markus Assies werd op 28 februari 1944 gearresteerd bij een inval door de Sicherheitsdienst in een huis waar hij aanwezig was bij een bijeenkomst van het verzet. Markus Assies kwam hierna met zijn medestrijders in handen van de zogenaamde "Bloedgroep Norg" door wie hij wed gemarteld. De Bloedgroep Norg opereerde in het Herenhuis van de Familie Tonckens, waarin zij in de kelder gevangen genomen verzetsmensen martelden tijdens verhoor. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen en werd regelmatig in het Scholtenhuis, het Hoofdkwartier van de Sicherheispolizei te Groningen, verhoord. Op 21 mei 1944 werd Markus Assies overgebracht naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (PDA) en vervolgens naar het Concentratiekamp Vught.
    Het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch veroordeelde hem, samen met 21 anderen ter dood op 2 juni 1944. Op 6 juni 1944 werd hij, samen met 28 anderen, in de duinen bij Overveen, Gemeente Bloemendaal gefusilleerd.

    Zijn dood werd op 6 augustus 1944 in Den Haag bij akte A 1663 vastgelegd, waarbij vermeld werd dat hij in de Gemeente 's Gravenhage was overleden.

    De vader van Markus, Jans Assies, overleed op 30 januari 1945 in een buitenkamp van Kamp Neuengamme in de haven van Hamburg-Veddel, vermoedelijk aan ziekte of uitputting.

    Zijn moeder Jantiena Dokter nam de onderscheiding destijds in ontvangst. Op 4 mei 2017 is op het herdenkingsmonument in Haule een plaquette aangebracht waarop zijn naam staat vermeld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    LO/KP Drenthe, Nederlands Verzet
    Toegekend op:
    16 december 1952

    Postuum toegekend.
    Koninklijk Besluit No. 14, dd. 16 december 1952.
    Gepresenteerd aan de nabestaanden op 23 januari 1953 in Het Paleis op de Dam door Koningin Juliana
    Verzetskruis 1940-1945 (VKN)

    Bronnen

    Foto's