Henk Pelser was aan het begin van WO2 een student medicijnen in Amsterdam. Tijdens de mobilisatieperiode werd hij ingedeeld bij de geneeskundige troepen. Tijdens de meidagen van 1940 was hij gelegerd in Amsterdam en Den Haag, maar kwam niet in actie.
Hij weigerde de niet-ariër verklaring te ondertekenen en raakte betrokken bij het Verzet via een groep die zich bezighoudt met drukken en verspreiden van Het Parool. Vanaf 1942 organiseerde hij onderduikadressen voor Joodse vrienden en valse identiteispapieren. Daarnaast regelde hij ontsnappingsroutes die via België-Frankrijk-Zwitserland lopen waarlangs 60 joden wisten te ontsnappen.
Na één van zijn terugkomsten uit Zwitserland werd hij op 3 april 1943 gearresteerd in Amsterdam. Via het Oranjehotel in Scheveningen, de gevangenis in Utrecht belandde hij in concentratiecamp Mühlberg. Het kamp wordt op 23 april bevrijd waarna hij half mei naar Troebitz reist waar hij na de bevrijding medische zorg verleende aan Nederlands-Joodse overlevenden uit het concentratiekamp Bergen-Belsen die daar verbleven.
Na de oorlog vervolgde hij zijn studie medicijnen en specialiseerde zich in psychosomatische geneeskunde en endocrinologie.
Door zijn werk voor slachtoffers van vervolging en oorlog werd hij in 1992 in Moskou uitgenodigd om advies te geven over de hulp die aan de overlevenden van de goelags zou worden verleend.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!