TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

STIWOT Battlefieldtour "Atlantikwall"

Zaterdag 8 september 2007 werd de STIWOT Battlefieldtour ‘Fort van Breendonk en Openluchtmuseum Atlantikwall’ gehouden. Door de vele geslaagde Battlefieldtours die achter ons lagen hadden we ook nu weer het volste vertrouwen in deze Battlefieldtour. De verwachtingen zijn gelukkig uitgekomen. Het was een fantastische dag met een gevarieerde en gezellige groep!

Fort van Breendonk

De dag was opgesplitst in een ochtend- en een middagprogramma. Het was de planning om ’s ochtends Fort Breendonk te bezoeken en ’s middags Domein Raversijde. Omstreeks 8.00 uur verzamelden de deelnemers zich bij Hotel Mercure te Bunnik en om 8.15 uur begon de reis per luxe touringcar naar Fort Breendonk. Na een voorspoedige reis, onder het genot van een DVD, kwamen we aan bij Fort Breendonk. Er werd begonnen met een korte introductie waarna de groep in tweeën werd gesplitst en iedere groep met een eigen gids het fort zou gaan bekijken. De rondleiding begon in een voorgebouw met een kort overzicht over het ontstaan van het fort in de periode 1909-1914, waarbij het fort veroverd werd door de Duitsers. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 maakte Fort Breendonk uit van de verdedigingslijn Antwerpen-Namen. Nadat de Duitsers een doorbraak geforceerd hadden bij Sedan werd de situatie onhoudbaar en werd op 16 mei 1940 het bevel gegeven om het fort prijs te geven. Al op 20 september 1940 komen de eerste gevangen in Breendonk aan. Ongeveer 3500 gevangenen zouden volgen.

Fort van BreendonkFort van Breendonk

Na deze inleiding werd de gracht overgestoken en kregen we de mogelijkheid om het fort van binnen te bekijken. De gidsen hebben veel over de verschillende onderdelen van Fort Breendonk verteld en uitgelegd. Een greep uit de facetten die we bekeken hebben: slaapplaatsen voor de gevangenen, appelplaats, doucheruimte voor de gevangenen, de martelkamer, het huisje waar de gevangenen aangemeld werden, de executieplaats en de paardenstallen. Door al deze plaatsen te bekijken en hierbij het achterliggende verhaal te horen is er een goed beeld geschetst van het dagelijkse leven in Breendonk; werken, ziektes, mishandelingen, executies etc. Na de rondleiding verzamelden de twee groepen zich weer bij de touringcar en begon de reis naar Domein Raversijde én de middagmaaltijd!

Domein RaversijdeDomein Raversijde

Na een reis van ongeveer een uur arriveerden we bij het restaurant Walrave waar we de heerlijke middagmaaltijd nuttigden. Vervolgens maakten we een korte wandeling van het restaurant naar Domein Raversijde. Bij de ingang van het domein kun je er totaal geen voorstelling van maken wat je tijdens de rondleiding allemaal tegen gaat komen. Het is werkelijk indrukwekkend wat er allemaal overgebleven of teruggeplaatst is uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het voormalig koninklijk domein is namelijk in beide oorlogen door de Duitsers veroverd, uitgebreid en in gebruik genomen. Na de paar uur durende en deskundige rondleiding hielden de deelnemers een goed beeld van Domein Raversijde over. Een prachtig domein waarin een uniek stuk Atlantikwall is bewaard gebleven. De vele wandelgangen, kanonnen, origineel oorlogsmateriaal en informatie waren bijzonder en spraken bij de deelnemers tot de verbeelding. Het enthousiasme was groot bij het zien van al deze overblijfselen!

Domein Raversijde

De terugreis begon qua tijd geheel volgens de planning. De deelnemers keken onderweg de DVD ‘Flyboys’, waarvan overduidelijk werd genoten. Na een korte pauze bij de grens bereikten we rond half negen weer ons beginpunt. De dag was perfect!

In het bijzonder willen we de sponsor van deze dag: House of Knowledge heel hartelijk bedanken! Zonder hun steun was het onmogelijk geweest om de Battlefieldtour op deze manier te organiseren. Hartelijk bedankt!

Groepsfoto

Alle deelnemers en de buschauffeur, hartelijk bedankt voor jullie inzet en enthousiasme. Wat ons betreft: graag tot de volgende keer!

Egbert van de Schootbrugge (namens STIWOT Reizen)
Alle foto's: © STIWOT & Barry van Veen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 09-09-2007 21:25:27