Zaterdag 10 mei 2008, een strakblauwe lucht voorspelde 's morgens vroeg al dat het een mooie dag voor een Battlefield Tour zou worden. Omdat we voor deze door STIWOT Reizen georganiseerde Battlefield Tour een bezoek zouden brengen aan Walcheren werd aan alle deelnemers vriendelijk doch dringend verzocht vooral op tijd te vertrekken. Op de wegen naar de stranden zou het namelijk nog wel eens druk kunnen worden zo was de gedachte...
Toen de organisatie vervolgens echter via vrijwel lege wegen de reis naar Westkapelle maakte begon zij al te vermoeden dat sommige deelnemers misschien wel heel vroeg op het startpunt waren aangekomen. Bij aankomst bij het
Polderhuis in Westkapelle bleek inderdaad dat de drukte op de wegen richting de stranden was uitgebleven en dat veel deelnemers ruim op tijd waren gearriveerd. Gelukkig werden zij hier opgevangen door het personeel van het Polderhuis en voorzien van een consumptie.
De organisatie trof bij binnenkomst dan ook een grote groep enthousiaste deelnemers aan die buiten op het terras van het Polderhuis al druk met elkaar in gesprek waren geraakt. Voordeel van het vroege arriveren was dat we na het welkomstwoord door STIWOT Reizen en een introductie door Lenco van der Weel van
Stichting Bunkerbehoud om klokslag tien uur konden beginnen met de Battlefield Tour.
Hiervoor bestegen we allereerst de trappen van de zeedijk om uit te komen bij het monument dat hier geplaatst is. Het monument bestaat uit een
Sherman tank met verschillende plaquettes. Vanaf deze plaats heb je een prima uitzicht over Westkapelle, de landingsstranden en de plek van het voormalige dijkgat. Tijdens de hier gegeven uitleg bleek direct de grote kennis van de gidsen van Stichting Bunkerbehoud aangaande het onderwerp. Verschillende onderwerpen zoals het Walcheren van de jaren ’40, de bombardementen op de dijk en de landingen passeerden de revue.
Over de inrichting van de Duitse verdediging kregen we meer te horen bij het bezoek aan
het bunkermuseum in Zoutelande. De groep werd hier in twee delen gesplitst met elk een eigen gids waarmee een observatiebunker en een manschappenverblijf werd bezocht. Boven op de observatiebunker werd duidelijk hoe de landinwaarts gelegen Duitse geschutsbatterijen aangestuurd werden. In het lager gelegen manschappenverblijf zagen we met eigen ogen hoe deze bunker onderdak bood aan twee groepen infanterie.
Tegen het middaguur verplaatsen we ons naar Koudekerke om in Eetcafé Dorpszicht even bij te tanken. De buitentemperatuur was inmiddels al behoorlijk opgelopen en de consumpties tijdens de lunch werden dan ook met gejuich ontvangen.
Het eerste programmapunt na de lunch was een bezoek aan het Landfront Vlissingen. Om zich te beschermen tegen een geallieerde infanterieaanval in de rug werd door de Duitse bezetter bij Vlissingen een naar de landzijde gerichte verdedigingslinie aangelegd: het Landfront Vlissingen. Het Landfront bestond uit een aaneengesloten linie van bunkers, anti-tankgrachten, anti-tankmuren en versperringen. De antitankgracht vormde het belangrijkste onderdeel van de linie en dit was dan ook het eerste punt waarbij we stilstonden. Na uitleg en een vragenronde bij één van de bunkers van het Landfront maakten we ons op voor het laatste programmaonderdeel.
Voor ons bezoek aan de
observatiebunker bij het Oranjemolenstrand in Vlissingen splitsen we ons wederom op in twee groepen met elk een eigen gids. De eerste groep kreeg eerst buiten uitleg over het landingsstrand “Uncle Beach” en de gevechten in Vlissingen zelf. Daarna betraden zij de observatiebunker van het type 143. Tijdens de oorlog fungeerde de bunker naar alle waarschijnlijkheid als waarnemingspost voor de in het achterland gelegen batterij Baskensburg. Na een rondleiding door de bunker en een uitleg over met name de technische aspecten kwam ook aan deze door STIWOT Reizen georganiseerde Battlefield Tour weer een einde. Na het afscheid van de heren van Stichting Bunkerbehoud keerden alle deelnemers moe maar voldaan weer huiswaarts.
Op 3 en 29 okt. 1944 werd deze dijk
door geallieerde bommen doorbroken
ter wille van de bevrijding van Walcheren.
Westkapelle werd verwoest.
Walcheren door de zee overspoeld.
1 Nov. landing der geallieerde.
8 Nov. Walcheren bevrijd.
3 Okt. 1945 dijkgat gedicht.
WALCHEREN KAN HERRIJZEN
Barry van Veen (namens STIWOT Reizen)
Alle foto's: © STIWOT & Barry van Veen