Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog en met name de slachtoffers van Kamp Vught. Vanwege de coronavirusmaatregelen moest het herinneringscentrum enkele weken geleden een streep zetten door de publieke, inmiddels traditionele 4 meiherdenking in de middag. Directeur Jeroen van den Eijnde is verheugd de thuisblijvers via televisie en internet van Omroep Brabant een alternatief te kunnen bieden. “Op deze manier doen wij recht aan dit bijzondere moment waarmee wij één keer per jaar stilstaan bij het leed dat toen is geleden. We vinden het belangrijk daaraan vast te houden, óók in deze ingewikkelde tijden.”
Speciale tijden vragen een speciale aanpak. “En daarom hebben we verschillende opties onderzocht”, vertelt Van den Eijnde. “Gezondheid staat voorop, dus we houden ons streng aan de coronavirusmaatregelen. Tegelijkertijd willen we wat in de Tweede Wereldoorlog in Vught en elders in de wereld is gebeurd niet zomaar laten voorbijgaan. Daarom hebben we gekozen voor een herdenking met zo min mogelijk mensen, die via televisie en internet alsnog voor zo veel mogelijk mensen te volgen is.”
Het vraagt enig improvisatievermogen, verklapt Van den Eijnde. Zo zou oud-gevangene Selma van de Perre op 4 mei aanwezig zijn als één van de gastsprekers. “Maar Selma is 97 en woont in Londen, dus dat gaan we natuurlijk anders doen. Met een journalist ter plaatse, op anderhalve meter afstand, of desnoods via Skype.”
Stef Bos komt wel naar Vught; de zanger brengt een bewerkte versie van zijn speciaal voor NM Kamp Vught geschreven nummer ‘Daarom zijn wij vrij’ ten gehore.
Daarnaast bijdragen van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en de 16-jarige Lieve Metzlar, één van de winnaars van de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren, die haar gedicht ‘Durf te durven’ voordraagt. Zoals gebruikelijk leiden twee tamboers van het Sint Catharinagilde Vught de kranslegging (dit jaar symbolisch één gezamenlijke krans namens alle betrokkenen) en de daaropvolgende twee minuten stilte in.
“De ceremonie vindt vanzelfsprekend plaats op 4 mei, andere elementen van de herdenking nemen we eerder of op afstand op om te voorkomen dat te veel mensen gelijktijdig aanwezig zijn op ons terrein. Want nogmaals: gezondheid staat voorop”, zegt Van den Eijnde, die om die reden iedereen oproept thuis te blijven op 4 mei. “En op Omroep Brabant af te stemmen natuurlijk.”
De herdenking wordt op maandag 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant. Op tv om 13.35 uur, 15.30 uur, 16.55 uur en 22.55 uur. Omroep Brabant is bij Ziggo te vinden op kanaal 30 en bij KPN op kanaal 886. Het programma is ook online te bekijken via
www.omroepbrabant.nl.