Hoe is het om als kind op te groeien in tijden van oorlog? Wat als vrijheid niet vanzelfsprekend is en je huis en haard moet verlaten? Gelden er dan eigenlijk nog wel regels? En hoe pak je de draad weer op? Deze vragen staan centraal in ‘Kind onder Vuur, oorlog en vrijheid’, de nieuwe wisselexpositie van Nationaal Monument Kamp Vught die afgelopen donderdagmiddag 5 maart werd geopend.
Foto: Jan van de Ven
‘Kind onder Vuur’ vertelt de waargebeurde verhalen van verschillende kinderen in oorlogssituaties, toen en nu, ver weg en dichtbij. Dat van de Colombiaanse Angie bijvoorbeeld, die op jonge leeftijd haar been verloor toen ze op een landmijn stapte, maar ook het verhaal van Otim, geboren in gevangenschap en opgegroeid in de jungle van Oeganda. Iets dichter bij huis maken we kennis met Hans (13). Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn familie als gijzelaar opgesloten in Kamp Vught. Maar ook met de 12-jarige Helma, die op de vlucht voor de oorlog in Syrië uiteindelijk terechtkwam in Raamsdonksveer.
Hoofdrolspeelster Helma was er zelf bij om samen met oud-Jeugdjournaal presentatrice Siham Raijoul en directeur Jeroen van den Eijnde de expositie officieel te openen. Helma vond het ‘heel leuk en bijzonder’ om zichzelf terug te zien in de tentoonstelling, maar ook belangrijk: “Zodat andere kinderen ook snappen hoe het is om op te groeien in oorlog.”
Directeur Van den Eijnde is blij met het actuele karakter van de tentoonstelling. “De verhalen van Angie, Otim en Helma maken duidelijk: oorlog is niet iets uit het verleden. Dat kun je in deze expositie niet alleen bekijken, maar ook zelf ervaren. ‘Kind onder vuur’ is een echte interactieve ‘doe’-expositie, waarbij de kinderen met een speciaal boekje in de hand gaan ontdekken wat er allemaal achter de verhalen van de hoofdpersonen zit”. Van den Eijnde: “Een ideale expositie ook voor ouders met kinderen of grootouders met hun kleinkinderen.”
De tentoonstelling, gericht op kinderen vanaf 10 jaar, zit vol video’s, spellen en persoonlijke dilemma’s. Dat interactieve karakter is een bewuste keuze, zegt Luc Lauwers (ontwikkelaar Critical Mass): “Wij geloven erin dat als mensen zelf iets doen en actief deelnemen zij vanzelf ook aan het denken worden gezet en misschien wel heel anders tegen situaties gaan aankijken.”
Foto: Jan van de Ven
De expositie ‘Kind onder Vuur’ is te zien tot en met 31 augustus 2020. ‘Kind onder Vuur’ is geschikt voor groepen leerlingen en voor individuele bezoekers vanaf 10 jaar. Scholen kunnen reserveren via info@nmkampvugt.nl en voor meer informatie kijken op
www.nmkampvught.nl. De expositie is ontwikkeld door Critical Mass in opdracht van NM Kamp Vught en in samenwerking met het Rode Kruis en Humanity House. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door het vfonds en het Ministerie van VWS in het kader van 75 jaar vrijheid.