TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

NIHM presenteert documentaire over opa Guus Meeuwis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Guus en Marc Meeuwis treden in de voetsporen van hun opa en maken samen met hun vader en oom de reis die Cees Meeuwis tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgelegd. Rode draad vormen de memoires waarin Meeuwis verslag doet van zijn oorlogstijd en waarin hij openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad. ‘Liever krijgsgevangen’ verschijnt komend voorjaar op 75jaarvrij.nl.



Tijdens de mobilisatie van augustus 1939 wordt sergeant Meeuwis opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.

Op 29 juli 1943 wordt hij opgeroepen zich te melden in het ‘Wehrmachtslager’ aan de Zonnebloemstraat te Amersfoort. Vanaf hier wordt Meeuwis met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschapgevoerd. Na een lange treinreis komt Meeuwis aan in Stalag IVB in Mühlberg. Bijna twee jaar zit hij hier gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Het duurt daarna nog anderhalve maand voordat Meeuwis terugkeert in zijn woonplaats Roosendaal en zijn gezin eindelijk weer in de armen kan sluiten.

Bijzondere onderscheiding
De commissaris van de koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk, reikte op 7 februari 2020 postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uit aan Cees Meeuwis, de opa van Guus en Marc Meeuwis. De familie neemt het eerbetoon in ontvangst.

Vanwege zijn inzet als Nederlandse militair tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de minister van Defensie de postume onderscheiding toegekend aan Cees Meeuwis. De toekenning van het Mobilisatie- Oorlogskruis is een blijk van respect en waardering voor het optreden van Meeuwis onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Uitreiking van het Mobilisatie-Oorlogskruis aan Ger Meeuwis, de zoon van Cees en de vader van Guus. Foto: NIHM


Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Het NIMH is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlands militaire geschiedenis, van de Tachtigjarige Oorlog tot nu. Het NIMH beheert een unieke militairhistorische collectie en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast publiceert het instituut wetenschappelijke studies en verzorgt het onderwijs en lezingen.

Gebruikte bron(nen)