TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Opening Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Op zondag 26 januari 2020 is het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend. Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, verrichtte de openingshandeling. Het Herinneringscentrum op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland, Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Rebekka Grunwald Wagenaar en de Firma Lakfa.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Na verschillende tijdelijke projecten is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vanaf 26 januari 2020 een permanente plek om de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch te blijven vertellen en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten te blijven bespreken.

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van het Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch.

Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Philip Fuldauer is een van de zeven personen aan de hand waarvan het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch in de villa tot leven komt. Andere personen zijn onder meer Greta Swart, Mischa Hillesum en Pauline Vomberg. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. In aankomende jaren zal middels verschillende activiteiten en vormen van dialoog aandacht geschonken worden aan de betekenis van deze begrippen in heden en verleden. Met projecten voor en met het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO is het herinneringscentrum nadrukkelijk ook een plek voor kinderen en jongeren.

Het officiële deel van het programma vond plaats in Het Vierhuis.









Johan Kruithof, voorzitter Stichting Apeldoornsche Bosch



Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA

Jan Fidder, voorzitter Raad van Bestuur 's Heeren Loo



Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn



Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei


Kinderburgemeester Sibel Ozcan neemt de sleutel van het Herinneringscentrum in ontvangst




De eerste gasten kunnen een kijkje nemen in het Herinneringscentrum








Gebruikte bron(nen)

  • Bron: TracesOfWar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 26-01-2020 17:50:30