Recent begon docent Nederlands en burgerschap Thomas Roode met het samenstellen en inspreken van podcasts over de Tweede Wereldoorlog. Twee afleveringen staan reeds online en zijn ook hieronder te beluisteren. We stelden Thomas via e-mail enkele vragen over zijn podcasts.
Hoe ben je op het idee gekomen op podcasts over de Tweede Wereldoorlog te gaan samenstellen?
Ik ben enige jaren geleden begonnen met luisteren naar podcasts en in die tijd ben ik fan geworden van het medium. Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar Engelstalige historische podcasts. Dit genre is in Nederland eigenlijk niet bestaand. De meeste podcasts zijn meer actueel, als in dat ze het nieuws van die week bespreken met een gast. Maar een podcast met een presentator die simpelweg vertelt over een onderwerp is er vrijwel niet. En dat vind ik zonde, omdat er zoveel interessants te vertellen valt. En een podcast is een leuke, laagdrempelige manier om deze kennis te delen. Dat de onderwerpkeuze op de Tweede Wereldoorlog viel, hangt vooral samen met mijn langdurige interesse in deze gebeurtenis.
Je eerste podcast gaat over de aanval op Dieppe en de tweede over de invasie van Ethiopië. Dat zijn beide niet de bekendste onderwerpen. Kies je hier bewust voor en welke onderwerpen kunnen we nog meer verwachten?
Hier kies ik bewust voor. Ik denk namelijk dat de mensen die ervoor kiezen een podcast over de Tweede Wereldoorlog te luisteren, hier al enig verstand van hebben. Dus als ik een chronologische volgorde zou aanhouden met de bekende gebeurtenissen, dan zou dat veel minder interessant zijn. Op deze manier nemen mensen kennis van meer onbekende gebeurtenissen die op hun manier toch wel impact hebben gehad op het verloop van de oorlog. Andere gebeurtenissen die nog in de pijplijn zitten zijn Operatie Varsity, de Praagse opstand van mei 1945 en een tweedelige miniserie over de Duitse invasie van Nederland.
Welke bronnen raadpleeg je voor het samenstellen van een podcast en op welke doelgroep stem je je tekst af?
Door mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog heb ik door de jaren heen een omvangrijke boekencollectie opgebouwd. Deze boeken vormen een belangrijke bron voor het schrijven van de teksten voor de podcast, aangevuld met informatie van het internet. De doelgroep die ik in gedachten heb tijdens het schrijven van de teksten heeft al enig verstand van de Tweede Wereldoorlog, maar enkel in grote lijnen. De details en onbekende gebeurtenissen weten ze nog niet.
Je bent zelf werkzaam in het onderwijs. Helpt deze achtergrond je bij het samenstellen van je podcasts? Je bent immers al gewend om informatie over te brengen op je leerlingen.
Zeker. Mijn werk dwingt mij om een grote hoeveelheid informatie op een gestructureerde en toegankelijke manier te presenteren. Bij de podcast doe ik eigenlijk hetzelfde.
Je eerste twee podcasts gaan over militaire gebeurtenissen. Ga je ook andere onderwerpen behandelen, zoals politieke achtergronden of de Jodenvervolging?
Toevallig gaat de volgende aflevering over de samenwerking tussen China en Duitsland, vooral over de politieke achtergronden van de Duitse strategie in Azië. Voor mij zijn politiek en militair optreden nauw met elkaar verbonden. Het is immers de politicus die wijst en de militair die handelt. Dus ik probeer ook tijdens de militaire gebeurtenissen wat mee te geven van de politieke context waarin de operatie plaatsvond. Het verschilt per onderwerp welke van de twee elementen meer nadruk krijgt. De Jodenvervolging vind ik een heel lastig onderwerp, omdat ik mij niet in staat acht om de juiste woorden te vinden om zulke gruwelijkheden accuraat te kunnen omschrijven. Ik zou altijd het gevoel hebben dat ik de slachtoffers tekort schiet. Natuurlijk komt de Jodenvervolging af en toe wel voorbij, maar deze wordt dan eerder benoemd binnen de context van een andere gebeurtenis en niet zozeer tot in detail besproken.
Wat fascineert jou eigenlijk precies aan de Tweede Wereldoorlog? Hoe houdt deze geschiedenis jou in je dagelijkse leven bezig, afgezien van de podcasts die je maakt?
Er zijn een heleboel elementen van de Tweede Wereldoorlog die mij fascineren: de gebruikte militaire strategie, de politieke beslissingen, de persoonlijkheden die een rol hebben gespeeld en ook de economische achtergrond. Het is zo’n ontzettend ingrijpende gebeurtenis geweest en de gevolgen ervan zijn vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. Ik denk dat als je veel van de actualiteit wilt kunnen begrijpen, kennis van de Tweede Wereldoorlog essentieel is. In het dagelijkse leven houdt de Tweede Wereldoorlog me vooral bezig in de vorm van boeken lezen, films/docu’s kijken en plastic modelbouw.
Wat hoop je met je podcasts te bereiken? Wanneer beschouw je ze als een succes?
Ik hoop vooral kennis te delen. Dat is iets wat ik, ook als docent, graag doe. Ik vind het een heel leuk idee dat mensen binnen een half uur op de hoogte zijn van een gebeurtenis waar ze voor het aanklikken van mijn podcast nog geen idee van hadden. En dat komt dan door mij. Mijn podcast is dan ook een succes als mensen meer kennis en inzicht krijgen over de Tweede Wereldoorlog en ook simpelweg plezier beleven aan het beluisteren ervan. Voor mij is het met name een hobby en ik heb dan ook geen concrete doelstelling voor wanneer het een succes is.
Het aanbod aan podcasts is best groot. Zou je tot slot kunnen aangeven waarom mensen de tijd zouden moeten nemen om juist jouw podcasts te beluisteren?
Een podcast zoals de mijne is er niet in het Nederlandstalige aanbod. Als je podcasts wilt luisteren over de politiek, dan heb je een ruime keuze. En zo is het ook wat betreft wetenschap of de economie. Maar een podcast die de Tweede Wereldoorlog bespreekt zoals ik dat doe, bestaat simpelweg niet.