Herdenking en Bevrijdingsdag in Nationaal Monument Kamp Vught
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught is op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse openbare dodenherdenking. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan oud-gevangene Ernst Verduin (1927). Hij was in de oorlog gevangen in de kampen van Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald. Na zijn pensioen gaf hij honderden gastlessen aan scholieren en schreef het boek ‘Over leven’ over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Hij verloor vele familieleden, onder wie zijn zusje Wanda die met de beruchte kindertransporten vanuit Kamp Vught naar Sobibor werd gedeporteerd.
Jan Terlouw
Op verzoek van het herinneringscentrum houdt Jan Terlouw (1931) een toespraak. De oud-politicus en schrijver was acht jaar toen de oorlog uitbrak. “Ik weet nog heel goed dat bij ons thuis op 10 mei 1940 de héle dag de radio aan stond. De jaren daarvoor vertelden mij ouders over de Eerste Wereldoorlog. Die was nog zo dichtbij, pas twintig jaar daarvoor. Toen de oorlog in Nederland uitbrak, vond ik dat eigenlijk doodgewoon. ‘Mensen voeren oorlog’, dacht ik in mijn kindertijd.” Terlouw schreef het jeugdboek ‘Oorlogswinter’ om aan zijn eigen kinderen door te geven wat hij had meegemaakt, zonder dat die periode als een spannende tijd vol avontuur zou overkomen.
Muziek, gedicht en kransen
De muzikale omlijsting wordt op 4 mei verzorgd door Evie McEwan, begeleid op piano en gitaar. Evie is student aan de Herman Brood Academie in Utrecht en zingt vier toepasselijke liedjes. Famke Allaart (15) uit Lelystad draagt haar gedicht ‘Vandaag en morgen’ voor; zij is een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
De stille stoet wordt voorafgegaan door tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina. Na twee minuten stilte leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen en andere betrokken organisaties een krans. Hierna volgen ambassadeurs en afgevaardigden van verschillende landen en overheden. Bezoekers worden uitgenodigd voor het defilé, waarbij men bloemen bij de asputten naast het crematorium van Kamp Vught kan leggen. Het programma wordt ongeveer 15.15 uur afgesloten. Iedereen is van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Op 4 mei is de entree vrij. NM Kamp Vught is geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Barak 1B is geopend vanaf 12.00 uur; vanwege de herdenking is barak 1B gesloten van 13.30 tot 15.00 uur.
Pendelbussen
Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een parkeerprocedure voor auto’s. Om de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten, worden pendelbussen ingezet. Bezoekers kunnen gratis parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. Drie gratis pendelbussen rijden vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur naar en van Nationaal Monument Kamp Vught. Voor een goede organisatie wordt gevraagd om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen. Er worden extra fietsenrekken voor het hoofdgebouw geplaatst.
Bevrijdingsdag met zandtekenaar
Op zondag 5 mei brengt zandtekenaar Monique Groffen meerdere keren de voorstelling ‘Verlicht’ van plm. 15 minuten, geschikt voor jong en oud. Op een groot scherm maakt zij ogenschijnlijk eenvoudig met een schepje zand een mooi verhaal. De toegang tot deze voorstelling is inbegrepen bij de entreeprijs.
Mei-vakantie
In de mei-vakantie is er t/m 5 mei een rondleiding door Nationaal Monument Kamp Vught om 14.00 uur. Op 4 mei is er geen rondleiding vanwege de herdenking. Reserveren voor de rondleiding is niet mogelijk; kaartjes worden verkocht op de dag zelf (max. 25 deelnemers, deelname 2,50 euro of 1 euro voor bezoekers van 10 t/m 17 jaar).
De tentoonstelling ‘Als muren konden spreken’ over Kamp Vught in en na de oorlog in barak 1B is extra geopend t/m 5 mei van 12.00 tot 17.00 uur (Astorias 1B, zijstraat van Lunettenlaan).
Einde van vaste expositie over Kamp Vught
Zondag 5 mei is de laatste dag om de vaste expositie uit 2002 te kunnen bezoeken; vanaf 6 mei wordt een groot deel van de vaste expositie over Kamp Vught afgebroken i.v.m. de vernieuwing. Vanaf 6 mei tot de heropening in het najaar biedt het herinneringscentrum de populaire audiotour gratis aan. De audiotour is beschikbaar in vier talen en leidt bezoekers door de geschiedenis van het kamp, met veel persoonlijke verhalen van gevangenen. In de gebouwen op het buitenterrein wordt tevens een tijdelijke expositie over de geschiedenis van Kamp Vught ingericht (vanaf juni gereed).
Gebruikte bron(nen)