CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-’45 start het Open Monumentenweekend op 8 en 9 september met de presentatie van de nieuwe expositie “Verzet”.
De expositie zal op zaterdag 8 september om 13.00 uur officieel worden geopend
door onze voorzitter Peter de Raaf.
Het museum is op beide dagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur en gratis toegankelijk.
Aalsmeerderbrug. Dit jaar is in Nederland , het Jaar van Verzet, als nagedachtenis en herdenken aan het verzet en de verzetsactiviteiten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-’45 heeft een nieuwe expositie samengesteld, opgebouwd uit deels eigen collectie en aangevuld met tijdelijke artefacten om alle facetten van het Verzet in WO2 te vertellen maar vooral te laten zien.
Nederland was vanaf 10 mei 1940 bezet door de Duitsers. In de jaren die volgden werden veel Nederlanders verraden, opgepakt, gevangen gezet, naar concentratiekampen afgevoerd of geëxecuteerd.
Een deel van de Nederlanders kwam in verzet tegen de bezetter. Een ander deel hielp weer bij het onderduiken van gezochte of bedreigde personen. Een ander deel was de bezetter welgezind, op wat voor manier dan ook. Omdat er geen overheid meer was die voor de veiligheid en orde moest zorgen in het bevrijde Nederland werd in 1944 officieel de tot dan toe weinig samenwerkende verzetsgroepen samengebundeld tot de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, kortweg BS.
In deze expositie wordt u meegenomen in de wereld van het verzet. De moedige verzetsstrijders waagden hun leven voor de ondergedoken en vervolgde medemens. Dit deden zij zowel gewapend als ongewapend. De wapens en goederen benodigd voor het verzet werden uit vliegtuigen op geheime vooraf afgesproken locaties afgeworpen. De goederen en wapens werden in speciaal daarvoor geprepareerde dropping containers verpakt.
De bezetter had verordonneerd dat alle radio’s moesten worden ingeleverd. Om toch op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen aan het front en van de Regering in Ballingschap werden in het geheim stencils geproduceerd. Uiteraard moesten deze stencils ook worden gedistribueerd. Men nam daarbij veel risico’s. Daarnaast bouwde men zelf o.a. kristal radio’s om toch informatie te verkrijgen.
In het nog niet bevrijde deel van Nederland bestond een groot gebrek aan voedsel en drinken. Veel mensen bleken zeer inventief in het vinden van wegen om hun landgenoten daarin te voorzien. Zij gebruikten daarvoor diverse smokkelattributen.
De toegangsprijs tot het CRASH-museum is € 3,50 voor volwassenen, € 1.50 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. CRASH donateurs hebben gratis toegang, evenals veteranen met een veteranenpas.
Het museum is geopend op zaterdag 11.00 tot 16.00 uur. Groepsbezoeken zijn mogelijk op andere dagen op afspraak. Het CRASH museum is gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderbrug.
Voor meer informatie over de collectie van het museum en het werk van de CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-’45 kijk op de website www.crash40-45.nl . op Instagram of de Facebookpagina.
Lees dit artikel bij Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45