Lezingen onderwaterzetting 1944 - 1945
Deze maand verzorgt Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek ‘Ooievaar brengt zondvloed’, op twee plaatsen een lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe, de Ooijpolder en de Duitse Düffelward tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 mei is er een lezing in de Wasserburg in Rindern bij Kleve (adres: Wasserburgallee 120). Op 28 mei is er een lezing in het Informatiecentrum Polen van Driel in de Katholieke Kerk Maria Geboorte in Driel (adres: Kerkstraat 25). Beide lezingen beginnen om 20.00 uur. De toegang is vrij.
In de lezingen wordt verteld over de strategische keuze voor de onderwaterzetting, het doel hiervan en de invloed die dit had op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt aandacht besteed aan de gevolgen hiervan voor de burgerbevolking in de Nederlandse en Duitse onder water gezette gebieden. Tevens wordt er stilgestaan bij het wonen in een rivierpolder en de hedendaagse uitdagingen.
De lezingen maken onderdeel uit van het Euregionaal project Water als Wapen. Op 7 juni worden 2 Liberation-Route luisterkeien onthuld bij het Dijkmagazijn in Elden en de Wasserburg in Rindern. Op deze plaatsen zijn in 1944 en 1945 door de Duitse bezetter de dijken doorgestoken om de geallieerden tegen te houden. Vanaf 7 juni is er ook een fietsroute tussen beide locaties. Ook is er een internationaal schoolproject.
Deelnemers binnen het project Water als Wapen zijn: Exoduscomité Huissen, Heimatverein Rindern, Euregio Rijn Waal, Gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Berg en Dal, Stadt Kleve en RBT KAN.
Gebruikte bron(nen)
- Bron: Exoduscomité Huissen
- Gepubliceerd op: 20-05-2018 09:54:41