Wildplukken bij ‘Eten in oorlogstijd’
Op zaterdag 7 oktober is er een wildplukwandeling in Vught, gecombineerd met een bezoek aan de expositie ‘Eten in oorlogstijd’ in Nationaal Monument Kamp Vught. Samen met wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer van ‘De buitenkeuken’ gaan deelnemers in de Vughtse bossen op zoek naar eetbare kruiden en gewassen. Vervolgens gaat de groep naar hotel-restaurant De Kruishoeve in Vught, waar van de oogst een lunch wordt gemaakt. Deelnemers leren hoe ze eetbare gewassen kunnen herkennen en waar ze op moeten letten bij het wildplukken. Wie de smaak van het wildplukken eenmaal te pakken heeft, loopt anders door de natuur dan voorheen, is de ervaring van Bontje en Noordermeer.
Na ontvangst in Nationaal Monument Kamp Vught met koffie en een ‘oorlogskoekje’ geeft Brigitte de Kok, medewerker collectie een introductie op de expositie, die eerder met succes te zien was in het Verzetsmuseum Amsterdam. Na een bezoek aan de expositie gaat de groep op pad voor de wandeling, die begeleid wordt door voedingsdeskundige Yvet Noordermeer en wildplukker Leoniek Bontje. Met de oogst gaan de deelnemers naar hotel-restaurant De Kruishoeve en maken een lunch van de geplukte planten en kruiden. Aanmelding is mogelijk via info@nmkampvught.nl o.v.v. naam, aantal personen en dag van uw voorkeur. Deelname is 37,50 euro per persoon (minimaal 15 deelnemers; inclusief entree, lunch en twee consumpties in De Kruishoeve).
Eten van toen is nu de trend
Voor de expositie werkt Nationaal Monument Kamp Vught samen met Vughtse horeca-ondernemers, zoals Michelinster-restaurant De Heer Kocken. John Kocken maakte met de ingrediënten van de ‘Philiprak’ een moderne versie. La Boulangerie Goossens maakte ‘oorlogskoekjes’ naar een recept uit 1941, ook te koop in het museum. Bekende koks als Pierre Wind, Bobby Rust, Edwin Florès, Angélique Schmeinck en Julius Jaspers maakten gerechten op basis van recepten en producten uit de bezettingstijd, die in filmpjes te zien zijn in de expositie (t/m 28 februari).
Zelfvoorzienend
Aandacht voor goed en gezond eten is nu een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. We willen groenten van het seizoen, biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt. Wat nu ‘in’ is, werd tijdens de oorlog noodgedwongen in de praktijk gebracht. Nederland moest vanaf 1940 zelfvoorzienend worden, waardoor het voedingspatroon ingrijpend veranderde. Nederland verbouwde bijvoorbeeld in 1943 een recordhoeveelheid en grotere variatie aan groenten. Daar waren soorten bij die Nederlanders voor de oorlog niet of nauwelijks kenden, zoals courgette en pompoen. Ook kwamen er planten zoals brandnetels op tafel. De Voedingsraad informeerde de bevolking over eetbare producten uit de natuur en gaf zelfs foldertjes uit met tips en recepten. De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends van deze tijd.
Gebruikte bron(nen)