TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Fins-Russische Winteroorlog

De eerste week van mei bezocht STIWOT-forumlid Koos Winkelman Finland op zoek naar tastbare bewijzen van de oorlog in 1939 -1945. Die waren er in overvloed, veel is gemakkelijk toegankelijk en voorzien van Engelse beschrijvingen.

De oorlog in Finland is te verdelen in drie fases:

1.) De oorlog tussen Finland en Rusland, de Winteroorlog 39-40: Rusland breidt zijn gebied uit ten koste van Finland, Finland verzet zich hevig maar na 105 dagen moet het toch opgeven en gebied afstaan. Rusland werd gesteund door Duitsland die het Molotov-Ribbentrop Pact had getekend.

2.) 25 juni 1941 gaan de Finnen in de aanval, ondersteund door de Duitsers die de Sovjet-Unie op 22 juni zijn binnen gevallen, deze oorlog noemen we de Vervolgoorlog.

3.) De Laplandoorlog: in augustus 1944 sluiten de Finnen vrede met de Russen die op het punt staan het Finse leger te verslaan. Onderdeel van de vredesovereenkomst is dat ze de Duitse troepen van hun grondgebied moeten verdrijven en zo komen de Finnen in oorlog met Duitsland. De Duitsers, "not amused" over dit verraad, brandden heel Lapland plat.


De kracht van het Finse leger was niet de bewapening maar de uitstekende training, de skitroepen zijn daar een voorbeeld van. Licht bewapend maar uiterst mobiel slaagden de Finnen er in de Russen vast te pinnen en te omsingelen. De foto hierboven is gemaakt in het Winteroorlog museum (Kuhmo).



De Russische legers liepen vast op de smalle modderige wegen.Om een idee te krijgen, dit was zo'n weg - bij het bord begint de Russische grens - waar het Rode leger compleet vast liep.


Vooral zomer 1940 was de ravage goed zichtbaar. De Finnen maakten grote hoeveelheden wapens buit die ze later weer gebruikten in hun strijd tegen de Sovjets. Dit is een buitgemaakte T 26 die staat in het pantsermuseum Parola.



In de bossen zijn nog vele loopgraven te vinden, in sommige gevallen gerestaureerd. Dit zijn Russische. Rechts: een monument voor de Finse gevallenen.


Links: een monument voor de Russische slachtoffers. Rechts: rondom Kuhmo - waar zwaar gevochten is - staan informatieborden op plaatsen waar de heftigste gevechten plaats vonden.


Er is een museum waar ook een kaart voor een tour van 100 km door de omgeving te krijgen is.




In het museum: wapens, voertuigen, displays etc.


Ook langs de wegen tastbare restanten van de Finse defensie, antitankversperringen van rotsblokken. Deze natuurlijke haaientanden zijn onderdeel van de Mannerheimlinie. De Mannerheim-linie is genoemd naar de held van de Winteroorlog Carl Gustaf Mannerheim.


4 juni 1942 bezocht Hitler maarschalk Mannerheim in Finland en werd in deze zeer luxe treinwagon ontvangen om de voortgang van de oorlog te bespreken. Per ongeluk werden in de trein bandopnames gemaakt van de gesprekken en het is de enige bekende tape waarop Hitler te horen is tijdens een tafelgesprek. Het is ondertiteld en goed te volgen. De trein staat op het station van Mikkeli.


Het voormalig hoofdkwartier van Mannerheim is nu een museum. Zijn werkkamer is nog intact.


Kaarten met origineel Duits opschrift nog aan de muur.


Vitrines met foto's en origineel materiaal.


Deze Ford V8-truck staat in het militaire museum van Helsinki. Geleverd door de VS.



De Finnen kochten na 1941 veel Duits materiaal. Deze Sturmgeschütz III en PAK40 staan in het Parola Tank Museum.


In het Luchtvaart museum van Helsinki ligt nog een wrak van een aan Finland geleverde Messerschmitt Bf 109, na de oorlog tijdens een oefenvlucht neergestort en teruggevonden in de jaren '80.


De verliezers van de oorlog.

Gebruikte bron(nen)