TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kampoverlevenden dragen bij aan 4 mei herdenking Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt het programma van de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork bekend. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Jodenster is ingevoerd in Nederland, als een van de reeks anti-Joodse maatregelen. Die zorgden ervoor dat Joden werden gesignaleerd, geïsoleerd en vervolgens gedeporteerd. Eerst naar kamp Westerbork, vervolgens naar vernietigingskampen in het oosten. In het programma van de 4 mei herdenking spelen kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol.

Dé ster
Op 4 mei 2017 spreekt Alphons Katan een overdenking uit. Na mei 1940 werd hij opeens Joods genoemd. Alphons’ vader en moeder verzetten zich hiertegen en weigerden de ster te dragen. Toen de ouders van Alphons in 1942 werden opgepakt, werd hij bij een bevriend Joods echtpaar ondergebracht. Hij herinnert zich nog levendig dat hij met onmiddellijke ingang dé ster moest dragen. Alphons kwam in kamp Westerbork terecht, maar werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Zijn ouders trof een ander lot. Alphons’ moeder werd in Auschwitz vermoord, zijn vader werd het slachtoffer van medische experimenten in een nevenkamp van Mauthausen.

Jonge generaties
Mirjam Krieg komt tijdens de oorlog met haar ouders en zusje terecht in kamp Westerbork waarna ze naar Bergen-Belsen worden gedeporteerd. Het gezin Krieg gaat aan het eind van de oorlog mee in het zogeheten ‘Verloren Transport’, dat bij Tröbitz door de Russen werd bevrijd. Met haar kinderen en kleinkinderen vertelt Mirjam haar verhaal. Na de oorlog heeft haar vader, Hans Krieg, het lied Waar zijn de Joden van Amsterdam? geschreven. Dit nummer zal voorafgaand aan de Stille Tocht gespeeld worden door musici van het Prins Claus Conservatorium.

Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5mei, Thijs de Lange, draagt zijn gedicht Een plein voor. Er zijn ook studenten van Pabo’s bij het programma betrokken. Rinske Heuker en Frédérique Olthof van het dr. Nassau College Quintus uit Assen lezen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor. Clint Weijers uit Westerbork doet de juniorlezing.

Niet vergeten
De muzikale bijdragen komen dit jaar van Douwe Bob. Hij zal de nummers Pass it On en Fine Line spelen als eerbetoon aan alle slachtoffers en oorlogsgetroffenen. “Het is voor mij een grote eer om gevraagd te worden om te spelen tijdens deze belangrijke herdenking op deze zeer belangrijke plek”, aldus Douwe Bob. “Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen. Het is, nu misschien wel meer dan ooit, erg belangrijk dat we niet vergeten wat er is gebeurd.”

De Dodenherdenking op 4 mei 2017 bij het Nationaal Monument Westerbork is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf 19.00 uur en live te volgen via RTV Drenthe. Het museum van Kamp Westerbork is na de herdenking geopend en gratis te bezoeken. Voor het volledige programma en veel gestelde vragen over de 4 mei herdenking kijkt u op de website www.kampwesterbork.nl.

Gebruikte bron(nen)