Lezing 4 februari 2017 bij het Luchtoorlog - en Verzetsmuseum CRASH '40-'4
In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is op zaterdag 4 februari om 13.00 uur een lezing door Hans Walrecht waarin alles wordt verteld over de geheime operatie ‘Ultra’, de codenaam voor de totale Britse inspanningen in de Tweede Wereldoorlog om de Duitse gecodeerde berichten te ontcijferen. Deze code is genoemd naar de naam van de codeermachine: Enigma.
De Duitsers voerden een zeer mobiele oorlog en dat betekende dat de berichten gecodeerd per radio werden verstuurd. Iedereen kon ze ontvangen. Ook de Britse luisterdienst “Y-service”. Vanaf juni 1940 konden de Britten met steeds meer succes de Duitse berichten decoderen en dat terwijl de Duitsers er vanuit gingen dat dit niet mogelijk was. Geallieerde generaals kregen zo een heel goed overzicht van wat de Duitsers van plan waren. Dit werpt een heel ander licht op de Tweede Wereldoorlog: was die bekende generaal ook zo succesvol geweest zonder Ultra?
De presentatie geeft een korte geschiedenis van “geheimtaal” en het ontcijferen daarvan. Aan de hand van een simulator laat spreker Hans Walrecht zien hoe het “Enigma” apparaat werkte. Op zich is dit een eenvoudig te begrijpen kastje. In de jaren ’20 was het zelfs gewoon te koop voor bedrijven.
Het geniale van Ultra zat in het ontcijferen van de boodschappen. In totaal waren er 10.000 mensen mee bezig in het Britse Bletchley Park, maar ook in allerlei afgelegen landhuizen. Aan de hand van prachtig materiaal wordt het duidelijk hoe slim de Britten de Duitse Enigma berichten konden ontcijferen en wat ze daarvoor gebruikten. Als reactie op een heel nieuw apparaat bouwden de Britten zelfs de eerste computer, de Colossus. Ultra speelde een beslissende rol bij het beëindigen van de oorlog en heeft de oorlog misschien wel met een paar jaar verkort.
De presentatie is voor een breed publiek en het wordt zeker geen wiskunde middag!
Deze lezing vindt plaats in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH 40-45, gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460 te Aalsmeerderbrug. Het museum is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang tot het museum is € 3.50 voor volwassenen, kinderen ouder dan 12 jaar € 1,50, donateurs en veteranen hebben gratis toegang. Entree tot de lezing is gratis.
In het museum kunnen de bezoekers ook nog de tijdelijke expositie ‘100 jaar Schiphol – De jaren 1940-1945’ zien.
Gebruikte bron(nen)