In Nationaal Monument Kamp Vught nam Gedeputeerde Henri Swinkels op 21 november de ‘Merkgids Crossroads in Brabant, Life Changing Stories 40-45’ in ontvangst van Fabio Tat (namens VisitBrabant). Voor ‘Crossroads Brabant’ heeft een aantal Brabantse organisaties en instellingen de krachten gebundeld om de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant breder bekend te maken.
Gedeputeerde Swinkels bekijkt de Merkgids bij de banner-expositie van ‘Crossroads’ (foto: Jan van de Ven)
NHTV Breda Lectoraat Storytelling is bedenker van het concept ‘Crossroads Brabant’ en ontwikkelde de ‘Merkgids’. De ambitie van Crossroads is het raken van mensen van nu, met de keerpunten van toen. Swinkels noemde de Merkgids en de Brabantse samenwerking “een sterk fundament om toe te werken naar de herdenkings- en bevrijdingsjaren 2019 en 2020.” Concreet wordt vanaf december 2016 gestart met de Crossroads-samenwerking, waarbij projecten die in dit thema passen in samenhang worden uitgevoerd.
Storytelling
In juni was de eerste bijeenkomst voor Brabantse organisaties en musea die een verhaal over de Tweede Wereldoorlog met hun publiek en met elkaar willen delen. Tijdens de studiemiddag op 21 november in NM Kamp Vught stond ‘storytelling’ centraal, waarbij belangstellende organisaties leerden hoe men een historisch levensverhaal verhaal in vijf stappen kan uitwerken. De deelnemers waren afkomstig uit alle hoeken van de provincie: van het Mobilisatiemuseum Weest op uw Hoede in Prinsenbeek tot het Klok en Peel Museum in Asten.
Banner-expositie
In Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf 22 november een banner-expositie te zien met zes ‘Crossroads-verhalen’. De huidige deelnemers van Crossroads zijn Museum Bevrijdende Vleugels (Best), Generaal Maczek Museum (Breda, tijdelijk gesloten i.v.m. herinrichting), Oorlogsmuseum Overloon, Stichting 18 september (Eindhoven), Erfgoed Brabant, VisitBrabant en de Provincie Noord-Brabant.