Hans Dresden heeft goede herinneringen aan Kamp Westerbork
Op zondag 27 november aanstaande vertelt mevrouw Hans Dresden om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar onderduikervaringen en haar verblijf in kamp Westerbork. De jonge Hans komt enkele weken ná de bevrijding in het kamp terecht. Ze wordt dan, samen met haar zusje, herenigd met haar ouders.
De ouders Dresden besluiten in het voorjaar van 1943 Hans en haar zusje te laten onderduiken. Moeder brengt haar dochtertjes naar het station in Rotterdam, waar ze worden overgedragen aan een man van het verzet. De Joodse meisjes komen eerst in Haarlem terecht. Hans kan hier niet blijven wordt naar Aerdenhout gebracht. Bij een protestantse gezin met drie kinderen wordt Hans liefdevol opgevangen en blijft ze tot het einde van de oorlog.
Hans’ ouders belandden na een razzia in kamp Westerbork en maken daar op 12 april 1945 de bevrijding mee. Hans weet nog goed hoe zij en haar zusje in mei 1945 het kamp binnenkwamen: “Daar heb ik hele goede herinneringen aan. We werden daar op handen gedragen, twee Joodse kindjes die de verschrikkingen overleefd hadden! Kinderen van de hoop.”
Hans Dresden zal niet alleen spreken over haar ervaringen tijdens de oorlog, maar ook vertellen over de ervaringen van haar ouders en de gevolgen die de oorlogsjaren op het gezin en haar persoonlijk hebben gehad.
Na afloop van haar vertelling op zondag 27 november aanstaande in het museum van Kamp Westerbork beantwoordt mevrouw Dresden graag vragen uit het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.
Gebruikte bron(nen)