TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Openbare herdenking transport Vught - Sachsenhausen in 1944

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Dit was, vlak na Dolle Dinsdag, het laatste transport vanuit het in grote haast ontruimde kamp Vught. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Omstreeks 5 en 6 september vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats in Vught. De herdenking wordt dit jaar voor het eerst gezamenlijk georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). De herdenking wordt gefaciliteerd door de gemeente Vught.



Zoon van oud-gevangene
Om 11.15 uur vertrekken de deelnemers in een stille tocht vanuit café De Gereghthof naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark te Vught (bij het oude raadhuis). De tamboers van het Gilde Sint Catharina leiden de groep. Bij het monument zal om 11.45 uur het officiële gedeelte van de herdenking plaatsvinden. Na een welkomstwoord door ceremoniemeester mevrouw Rietje van Nieuwstraten houdt Ronald Mauer een toespraak. Hij is de zoon van een oud-Sachsenhausen-gevangene en stadsdeelwethouder van Nieuw-West in Amsterdam. Hierna leveren leerlingen van Basisschool de Springplank een bijdrage; deze school heeft het monument geadopteerd. Na twee minuten stilte worden kransen gelegd namens het gemeentebestuur van Vught, de COVVS, de Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945, Nationaal Monument Kamp Vught en Basisschool De Springplank. Hierna krijgen de aanwezigen de gelegenheid om tijdens een defilé langs het monument en zelf bloemen te leggen. De herdenking eindigt rond 12.45 uur.

Lunch en documentaire ‘Retourtje Sachsenhausen’
Vanaf 13.30 uur is er voor genodigden en belangstellenden een programma in Nationaal Monument Kamp Vught. Na een gezamenlijke lunch in het museumcafé wordt de documentaire ‘Retourtje Sachsenhausen’ vertoond (regie: Annemarie van Oosteren en Theo van den Aker). Het Vughts Historisch Museum heeft in 2008 in samenwerking met de gemeente Vught en Nationaal Monument Kamp Vught elf interviews gehouden met overlevenden van het transport naar Sachsenhausen. De getuigenverhalen vormen de basis van een film waarin oud-gevangene Jan van den Ende (1922-2008), samen met Danni Reches, een scholier met een Joodse achtergrond, nogmaals de treinreis maakt vanuit Vught naar Sachsenhausen. De film geeft een indringend beeld van het leven in kamp Vught, de deportatie, het regime in het concentratiekamp en hoe deze ervaringen het leven van de getroffenen verder hebben bepaald. Het is hierna mogelijk om het museum te bezoeken. Deelname aan dit programma is 10 euro per persoon - contant te voldoen aan de balie; aanmelding is mogelijk via 073 656 67 64 of info@nmkampvught.nl , reserveren mogelijk tot 1 september.

Gebruikte bron(nen)