De Tweede Wereldoorlog na 70 jaar in Roden
Op maandag 11 april 2016 spreken historici, theatermakers, nabestaanden en overlevenden over de oorlogsgeschiedenis van Roden in de Pompstee te Roden. Het programma; De oorlog na 70 jaar in Roden, is samengesteld door de Historische Vereniging Roon en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Joodse kampoverlevende Maurits Valk vertelt zijn verhaal, net als Jantje Bonthond; haar ouders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Op 11 april worden tevens delen van het theaterstuk Verloren opgevoerd. Yvonne van den Berg speelt een fragment uit haar theatervoorstelling De viool van mijn moeder.
De oorlog na … jaar is een project van het Herinneringscentrum in samenwerking met Historische Verenigingen in Drenthe, Groningen en Friesland. In de dorpen zelf wordt stil gestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan in de regio. Hoe beleefden mensen de oorlog in deze plaats? En wat was de nawerking van de oorlog in de dorpen en steden in het Noorden van het land? Op de thema avond is er ruimte voor het perspectief van de Joodse ooggetuige of dat van de burgeroorlogsgetroffene en verzetsdeelnemer, maar evenzeer voor het kind van ‘foute’ ouders.
Jantje Bonthond is in 1941 geboren te Scheemda. Ze is het vierde kind van ouders die beiden al in 1933 lid waren geworden van de NSB. Vader was daarnaast ook betalend lid van de SS. Moeder was voorzitter van de Nationaal Socialistische Vrouwen Organisatie. Na de bevrijding is Jantje 4 jaar oud. Zij moet samen met haar moeder door het dorp lopen met een geweer in haar rug. Daarna moet zij enkele dagen en nachten opgesloten in een schuur verblijven. Als haar ouders terugkeren uit gevangenschap verhuizen ze tientallen keren. Jantje wordt veel gepest en tot op de dag van vandaag geconfronteerd met de keuzes van haar ouders.
Maurits Valk uit Roden is ook in 1941 geboren, te Groningen. In 1943 werd het Joodse gezin Valk overgebracht naar kamp Vught. Via kamp Westerbork wordt Maurits in 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Theresiënstadt. In 1945 wordt Theresienstadt bevrijd door de Russen en keert Maurits terug naar Nederland. Thuis ontdekten ze dat er andere mensen in hun huis woonden en hun spullen verdwenen waren. Het gezin Valk moest weer helemaal opnieuw beginnen.
Jantje Bonthond en Maurits Valk worden geďnterviewd door Gemma Groot Koerkamp van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarnaast zullen er delen van de theatervoorstelling Verloren opgevoerd worden, over de oorlogsgeschiedenis van Roden. Yvonne van den Berg speelt een gedeelte uit De viool van mijn moeder, over de manier waarop haar familie omging met het NSB-verleden van haar lievelingsopa.
De oorlog na 70 jaar in Roden op 11 april 2016 begint om 19.30 uur in de Pompstee te Roden. Aan de geďnteresseerden wordt 7 euro entree gevraagd voor koffie en koek. Opgeven is niet nodig.
Gebruikte bron(nen)