‘Een groot verzoek’, schreef verzetsvrouw Lies Bueninck in 1944 vanuit kamp Vught aan haar moeder. ‘Wilt U a.u.b. een ansichtkaart van Joke naar me sturen als prentbriefkaart? Niet beschrijven dan komt hij gauw door. […] Ik ben zoo verlangend iets van mijn schattekind te hooren.’ Op haar gang door de concentratiekampen Vught, Ravensbrück en Dachau wist Lies de foto van haar dochtertje bij zich te houden. Soms verstopte ze die in haar ondergoed. De foto bood Lies en haar kampgenoten steun. ‘Wij allen genoten dagelijks van dat zonnige lieve kindergezichtje.’
Banierententoonstelling
Van 1 maart t/m 31 mei is in de ontvangsthal van Nationaal Monument Kamp Vught de reizende banierententoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ te zien. De tentoonstelling hoort bij het gelijknamige biografieproject, waarvoor jongeren de levensverhalen van oud-gevangenen van concentratiekamp Dachau optekenen. Sinds 2010 doen ook Nederlandse jongeren aan dit internationale project mee. De biografieën krijgen een plek in een herinneringsboek in de Verzoeningskerk op de gedenkplaats Dachau. De tentoonstelling geeft een indruk van het project en het lot van individuele gevangenen. Het herinneringscentrum toont vanaf maart nieuwe banieren met verhalen van mensen die ook in Vught gevangen werden gehouden. Voor veel van de bijna 2200 Nederlanders die in Dachau terechtkwamen, was Vught het beginpunt van hun gang door de concentratiekampen.
Ontmoeting tussen generaties
Om de biografieën te kunnen schrijven, doen de jongeren onderzoek in archieven, interviewen zij de oud-gevangenen en bezoeken zij de plekken waar zij gevangen zaten. Veel jongeren zijn onder de indruk van de verhalen, ook omdat zij soms de eersten zijn aan wie de oud-gevangene dit wil vertellen. Regelmatig krijgen jong en oud een bijzondere band, zoals Jop en Jelle met de nu 97-jarige Willemijn Petroff. “We hebben er dankzij dit project een vriendin bij”, aldus Jop. “Zij zet ons aan het denken waar het in het leven echt om gaat.”
Presentatie op 24 maart
Op 24 maart worden in Nationaal Monument Kamp Vught vier nieuwe biografieën gepresenteerd, van Apolonia Lucie Buma, Truus Gelsing, Jan de Vries en Henk Zanoli. Ook worden twee nieuwe banieren onthuld van oud-gevangenen Lies Bueninck en Djajeng Pratomo.
Inloop vanaf 15.00 uur, presentaties van 15.30 tot 17.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Wie de (gratis toegankelijke) bijeenkomst wil bijwonen, kan zich aanmelden via info@nmkampvught.nl o.v.v. de naam en het aantal personen. Locatie is Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 in Vught.