TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abram de Swaan spreekt Beschermerslezing uit in kamp Vught

Op zondag 24 januari verzorgt socioloog en emeritus hoogleraar Abram de Swaan de jaarlijkse Beschermerslezing voor Beschermers en relaties van Nationaal Monument Kamp Vught. De titel van zijn presentatie is ‘Weerbare democratie: over de sociale deugden van moed en barmhartigheid’. Hij plaatst kritische kanttekeningen bij het begrip moed.

Theo Verbruggen (o.a. journalist voor NOS, Omroep Brabant en bestuurslid stichting Beschermers) gaat aansluitend met De Swaan en het publiek in gesprek. De Beschermerslezing is bestemd voor bedrijven en particulieren die de activiteiten van het herinneringscentrum als Beschermers ondersteunen. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook het boek ‘Moed’ gepresenteerd, dat verschijnt bij Uitgeverij Balans. Bij het gesprek tussen De Swaan en Verbruggen sluiten daarom ook Mijke Pol en Ad van Liempt aan, twee van de 15 auteurs die een bijdrage aan het boek leverden.

Daders en helpers
In zijn meest recente boek, het indrukwekkende ‘Compartimenten van vernietiging’ (2014), doet De Swaan onderzoek naar daders van genocide, voor velen het tegendeel van moedige mensen. De Swaan denkt daar anders over. Vanuit de VS, waar hij momenteel college geeft, stuurde hij een prikkelende samenvatting: ‘Moedig, dat waren tal van SS’ers en dat zijn veel strijders van ISIS. Voordat we de moed uitroepen tot hoogste deugd is dus nog een nadere begripsbepaling nodig. En wie zijn die 'moedige mensen’? Ze zijn naar verluidt ‘gewone mensen onder ongewone omstandigheden', precies hetzelfde dus als de gangbare kenschets van de ook al zo ‘gewone' genocidale daders. Hoe gewoon zijn al die gewone mensen? En zouden daders en helpers echt niet van elkaar verschillen? Laat de levensschets van één ongewoon en dapper mens hierin wat helderheid brengen.’

Presentatie boek ‘Moed’
Het laatste beleidsplan van Nationaal Monument Kamp Vught (2011 – 2015) had als titel ‘Moedige mensen’. Dit leidde tot de gedachte om ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 2015 het herinneringscentrum een boek uit te brengen, waarin 15 auteurs iemand beschrijven die ze persoonlijk bewonderen om zijn of haar moed. Oud-gevangene van Kamp Vught Nico van Hasselt, de oudste nog praktiserende huisarts van Nederland, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Stichting Beschermers
Sinds 2008 waren o.a. Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer en Kees Schuyt sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum. De culinaire omlijsting van de bijeenkomst wordt belangeloos verzorgd door leerlingen en docenten van De Rooi Pannen uit Tilburg, eveneens Beschermer.

Nationaal Monument Kamp Vught is op 24 januari alleen toegankelijk voor genodigden, omdat het herinneringscentrum in januari gesloten is vanwege het uitvoeren van groot onderhoud. Barak 1B is op deze dag wel geopend van 12.00 tot 17.00 uur (Atlantis 1B in Vught), tevens tot 2 februari van dinsdag- tot en met vrijdagmiddag.

Gebruikte bron(nen)