TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Overhandiging herdenkings-DVD bij Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45

Op zaterdag 5 december aanstaande om 15.00 uur zal in het CRASH Luchtoorlog – en Verzetsmuseum ’40-’45 door Wim Anceaux (voorzitter van de ‘Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940’ en neef/vernoemde van de piloot T-5 nr. 856 Willem Anceaux) en Ben Swagerman (neef/vernoemde waarnemer/gezagvoerder T-5 nr. 856 Bernardus Swagerman) een DVD worden overhandigt aan Jan Springintveld, secretaris van Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45.

De DVD is gemaakt naar aanleiding van de herdenking aan het dramatische ongeval van de Fokker T-V op 13 mei 1940 nabij Ridderkerk, in de grienden. Beeld -en geluidsopname van de herdenkingen op 11 en 13 mei 2015 zijn op de DVD vastgelegd.

Historie:
Op 13 mei 1940 hebben 3 Fokker vliegtuigen van de LuchtVaartAfdeeling (voorloper van de Koninklijke Luchtmacht) geprobeerd de Moerdijkbrug te bombarderen om verdere invasie van de Duitsers naar ‘Vesting Holland’ te voorkomen. Dit bombardement mislukte en de Fokkers werden aangevallen door een overmacht aan Duitse Messerschmitt gevechtsvliegtuigen.

De Fokker jager G-1 nr. 308 wist te ontkomen en landde veilig op de thuishaven Schiphol. De tweede Fokker jager G-1 (nummer onbekend) kreeg voltreffers en stortte neer in een weiland te Nieuw-Lekkerland waarbij de tweekoppige bemanning de dood vond. De ‘bombardeermachine’ Fokker T-5 nr. 856 kreeg ook voltreffers, vloog in brand en stortte neer in de grienden van Ridderkerk waarbij de 5 koppige bemanning de dood vond. Voor informatie over dit bombardement en de noodlottige gevolgen: www.13mei1940.nl.

De restanten van de Fokker T-5 zijn door CRASH in 2004 opgegraven en worden in ons museum tentoongesteld. Bezoekers betalen € 3.50 p.p. Donateurs en veteranen hebben gratis toegang.

Gebruikte bron(nen)