Vergeten groep; ‘Indische Nederlanders in kamp Westerbork’
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Indisch Herinneringscentrum presente-ren op zondag 9 augustus een nieuwe publicatie die inzicht geeft in een vergeten periode van kamp Westerbork. Nagenoeg niemand weet dat het kamp onder de naam ‘De Schattenberg’ als opvangkamp voor gerepatrieerden uit het voormalig Nederlands-Indië dienst deed. Con-servator van het Herinneringscentrum Guido Abuys overhandigt het eerste exemplaar van Indische Nederlanders in kamp Westerbork aan Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum.
Kamp Westerbork kent een langere geschiedenis dan die van de oorlogsperiode, toen het kamp zijn naam als Durchgangslager voor Joden kreeg. Dit beruchte verleden is vrij algemeen be-kend. Dat is minder het geval met de ontstaansgeschiedenis van het kamp als Centraal Vluchte-lingenkamp in 1939, of met de langste periode van bewoning door één groep, namelijk die van de Molukkers in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Nog minder bekend is dat het kamp na de bevrijding onmiddellijk als interneringskamp voor NSB-ers in gebruik werd geno-men. Maar nagenoeg niemand weet dat het kamp onder de naam ‘De Schattenberg’ een opvang is geweest voor gerepatrieerden uit voormalig Nederlands-Indië.
Indische Nederlanders in kamp Westerbork; het verhaal van kamp Schattenberg 1950-1951 geeft een helder beeld van deze periode, waarin Indische Nederlanders van de eerste generatie hun verhaal vertellen: indringend en verhelderend. “Na de oorlog was er voor ons geen toekomst meer in Indonesië”, zegt Rien Engel, die in 1946 na een korte loopbaan als politieagent had ge-kozen voor het KNIL. “Met het grootste gemak, de grootste willekeur, kon je afgemaakt wor-den.” De aankomst in Nederland was volgens Rien wel even schrikken. “Een kamp. Troosteloze barakken, met allemaal kapotte ruiten. Moesten we hier zijn? […] Op een klein papiertje stond: ‘hartelijk welkom’. Omwonenden van het kamp hadden daarvoor gezorgd. Ik was ontroerd. Het maakte veel goed.”
Met de publicatie wordt het nog vrijwel onbekende verhaal van kamp Schattenberg verteld, als ook het persoonlijke verhaal van Rien en andere gerepatrieerden. Op de dag dat het boek gepre-senteerd wordt, vindt tevens een reünie plaats van oud-bewoners van kamp Schattenberg en hun families.
Wilt u de presentatie bijwonen, dan dient u zich aan te melden via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600. Het boek Indische Nederlanders in kamp Westerbork is vanaf 9 augustus te koop voor € 17,95 in de winkel van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het In-disch Herinneringscentrum.
Gebruikte bron(nen)