TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Laatste filmvoorstelling over familiegeschiedenis Hella de Jonge

Op zondag 12 juli zal de documentaire van Hella de Jonge: Verlies niet de moed, die vorig jaar in première ging op het International Documentary Film Festival in Amsterdam, voor het laatst vertoond worden in het theater van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De film laat zien welk effect de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op het gezin. “Geen derde en vierde generatie slachtoffers”, aldus Hella.

Na de film stelt Freek de Jonge vragen aan zijn echtgenote en kan het publiek desgewenst participeren. Tot slot zal Freek drie liederen ten gehore brengen en leest Hella voor uit haar nieuwe boek: Verlies niet de moed. De voorstelling sluit aan op de expositie Door Hella’s ogen, die nog één week te zien is in het museum.

'Verlies niet de moed' zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. Een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Het dunne velletje waarop ze met potlood geschreven zijn, vond Hella de Jonge onlangs in een van de dozen die haar toen 88-jarige vader, Eli Asser, bij de verhuizing had weg willen weggooien omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. De vondst spoorde Hella aan op onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Het resulteerde in de boeken Spring en Verlies niet de moed, de documentaire Verlies niet de moed en nu de tentoonstelling Door Hella’s ogen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Hella’s oud-tante Ro was, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. De dokter raadde haar moeder aan om kinderen te krijgen en zo het grote verdriet op te lossen. “Maar kinderen zijn geen medicijn”, zegt Hella in de documentaire. Wanneer Hella puber wordt merkt ze dat haar moeder het moeilijk heeft met haar vrijgevochten karakter. Dat ze naar feesten ging en vrij was op een leeftijd waarop haar ouders de vrijheid was ontnomen. Ondanks de vernietigende werking van de oorlog koesterde Hella`s vader de wens om positief in het leven te blijven staan. “Het beste antwoord aan Hitler is een mooi, blij en goed leven te hebben”, zo stelt Eli Asser aan het einde van de film.

In de expositie Door Hella’s ogen zal tevens duidelijk worden hoeveel invloed de oorlog op het leven van de tweede generatie heeft gehad. Hella heeft gepoogd de cirkel te doorbreken zodat niet ook haar kinderen belast zou worden. De tentoonstelling met foto’s en familieverhalen is nog één week te zien in het museum van Kamp Westerbork.

De filmvoorstelling Verlies niet de moed begint op 12 juli om 14.00 uur in het museum. Het bijwonen van de voorstelling zit bij de entreeprijs voor het museum inbegrepen, kaarten zijn te reserveren via info@kampwesterbork.nl of 0593-592600. De expositie Door Hella's ogen is nog te zien tot en met 12 juli 2015 in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Gebruikte bron(nen)