TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De 102.000 Namen Lezen in woord en beeld

In Januari 2015 werden de namen van alle vervolgingsslachtoffers genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en dit niet overleefden. Het Herinne-ringscentrum Kamp Westerbork laat in de publicatie De 102.000 Namen Lezen zien hoe ge-durende 6 dagen en 5 nachten door kampoverlevenden, nabestaanden en andere betrokke-nen deze 102.000 mannen, vrouwen en kinderen in herinnering brachten. Het boek dat voor-al bestaat uit foto’s, verhalen en artikelen, geeft een impressie van de bijzondere sfeer waar-in dat gebeurde. Een selectie van de vele reacties op de plek zelf én van bezoekers van de websites en Social Media worden naast de sfeerbeelden van fotograaf Sake Elzinga en de fragmenten van de meest ontroerende bijdragen van de pers gepresenteerd.



Op 27 januari 2015 was het 70 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Die dag ‘staat’ voor de moord op 102.000 Joden, Sinti en Roma uit ons land. Het Herinneringscen-trum Kamp Westerbork organiseerde in het kader hiervan, dit jaar voor de derde keer, een bij-zonder en uniek project: het voorlezen van de namen van alle in concentratiekampen vermoorde Joden, en Sinti en Roma die geen eigen graf hebben. Van 22 januari tot en met 27 januari 2015 klonken gedurende 116 uur de namen van de 102.000 slachtoffers van de Holocaust op het kampterrein. Het lezen gebeurde op de historische plek van kamp Westerbork, naast en met zicht op De 102.000 Stenen.

De lezers, bezoekers en het publiek voelden zich op verschillende manieren betrokken en ge-raakt. Een bezonder verhaal is dat van een wandelaar. Een inwoner van Zuidlaren zag donder-dagavond de start van De 102.000 Namen Lezen op tv en besloot te voet 23,5 kilometer naar kamp Westerbork te trekken. Hij kwam midden in de nacht aan bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork waar hij het ‘namen lezen’ beluisterde. Toen er onverwacht een lezer uitviel heeft de man uit Zuidlaren diens plek ingenomen en zo op een wel heel bijzondere manier bij-gedragen aan het herdenken van de slachtoffers van de Holocaust uit ons land. Dit is één van de korte verhalen in het boek De 102.000 Namen Lezen.

Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen leefde niet alleen bij lezers en bezoekers, maar ook op het internet. Op de speciaal ontwikkelde website en ook Facebook en Twitter kwamen veel reacties. Met name persoonlijke verhalen over familieleden, oude buren, vrienden en kennissen werden gedeeld. “Een krachtig signaal, waarmee de herinnering aan hen levend wordt gehouden”, aldus directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder.

Het boek De 102.000 Namen Lezen is te koop voor € 9,95 (ISBN 978-90-72486-60-8). Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel of te bestellen via info@kampwesterbork.nl (verzend-kosten € 3,50).

Gebruikte bron(nen)