Uniek filmvierluik over de Tweede Wereldoorlog
Aalsmeerderbrug – Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45 organiseert in het kader van de herdenking van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en de bevrijding 70 jaar geleden op 3 en 4 mei een filmprogramma. In dit unieke filmvierluik komen de verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog tot leven door persoonlijke herinneringen van de mensen die er bij waren. Mensen die vochten tegen de bezetting of die er slachtoffer van werden.
In verband met dit programma is het museum een half uur eerder, om 10.30 uur geopend. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderbrug. De toegang bedraagt €3,50 voor volwassenen en €1,50 voor kinderen van 6-12 jaar. Kinderen van 0-6 jaar, veteranen (met veteranenpas) en CRASH donateurs hebben gratis toegang. In verband met de herdenkingen is het museum geopend van 2 tot en met 5 mei. Het programma van het filmvierluik is als volgt:
11.00 uur Onze vliegers van de meidagen 1940
10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen. De Luftwaffe viel ’s nachts verschillende vliegvelden aan. Het Wapen der Militaire Luchtvaart kwam in actie: Jan Linzel, Guus Kiel, Hans Hellendoorn, Dick Lewis, Henk Sitter en Herman John Vermeulen, zes vliegers van de meidagen 1940, vertelden aan Hans Vos hoe zij die eerste dagen van de oorlog beleefden en hoe zij zich in de lucht geweerd hebben tegen de Duitse overmacht.
11.45 uur B-17 ‘No Balls at all’ bommenrichter Lt. Arthur Wilson Starratt
Op 24 februari 1944 maakte de Amerikaanse B-17 bommenwerper ‘No Balls at all’ een noodlanding bij de IJtocht in Haarlemmermeer. De bommenrichter van het toestel, Lt. Arthur Wilson Starratt gaf op een Amerikaanse school een lezing over de missie van zijn bemanning naar de kogellagerfabriek in Schweinfurt, Duitsland en over zijn belevenissen in krijgsgevangenschap nadat hij bij Vijfhuizen werd gearresteerd. Tijdens deze lezing werden video opnamen gemaakt. De familie van Starratt stelde deze opnamen ter beschikking aan het CRASH Museum ’40-‘45.
13.15 uur Moche Grootkerk, onderduiker in Haarlemmermeer
Moche Grootkerk was als joods jongetje van 7 jaar in Haarlemmermeer ondergedoken bij de families Bogaard en Breijer. Na de oorlog bleek dat hij als enige over was van zijn familie. Moche woont met zijn hele familie in Israël. In 2008 maakten zijn zoons een zeer persoonlijke documentaire over zijn leven als kleine jongen in Amsterdam en als onderduiker in Haarlemmermeer. In 2014 werd deze ontroerende documentaire door de familie aan CRASH overhandigd met de opdracht deze te gebruiken als voorlichting voor de nieuwe generaties. Niet alleen de heer Gaaton maar ook Gerda Breijer en Harry en Sieni Cohen die eveneens ondergedoken waren bij de familie Breijer komen aan het woord.
15.00 uur Jos Gemmeke, verzetsstrijdster, geheim agente
Op 10 maart 1945 sprong ze boven Nieuwkoop uit een Short Stirling bommenwerper: geheim agente Jos Gemmeke. Na jaren in het verzet actief te zijn geweest in Nederland, en een levensgevaarlijke missie in oktober om in Brussel geheime documenten af te leveren bij Prins Bernhard, werd ze in Engeland opgeleid tot agente van het Bureau Bijzondere Opdrachten. Ze ontving als enige vrouw in de geschiedenis de Militaire Willemsorde 4e klasse, de hoogte Nederlandse onderscheiding voor dapperheid. Met o.m. veel informatie van CRASH werd na haar overlijden in 2010 een KRO Profiel van haar gemaakt. Mensen die heel dicht bij haar stonden komen in deze documentaire aan het woord, maar ook Ron Sloan, de Short Stirling piloot die haar op 10 maart 1945 boven Nieuwkoop dropte.
De tijdelijke herdenkingstentoonstelling ‘Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen’ is ook nog te zien.
Gebruikte bron(nen)