Onlangs is de 43e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai schreef een artikel over stoomschip Ombilin.
Louise de Bettignies: een Franse heldin uit de Grote Oorlog
De Noord-Franse stad Lille werd op 13 oktober 1914 na felle strijd door het Duitse leger ingenomen. Er volgde een vier jaar lange bezetting door de Duitsers die vanuit Lille het nabijgelegen front in Frans-Vlaanderen controleerden. Franse burgers besloten geleidelijk aan verzet te gaan plegen tegen de Duitse bezetting. Een van die verzetsmensen was de 34-jarige Louise de Bettignies uit Lille.
Odyssee en ondergang van de Ombilin
Op 12 december 1942 werd het stoomschip Ombilin van de Nederlandse Paketvaart Maatschappij, na een langdurige en avontuurlijke reis, getorpedeerd door de Italiaanse onderzeeboot Enrico Tazzoli. De bemanning van het Nederlandse schip overleefde de ondergang van de Ombilin en kon na vele omzwervingen aan boord van andere schepen de geallieerden verder van dienst zijn...
Hoflands oorlog: Een puber van toen
Ongeveer een jaar na de capitulatie in mei 1940 – ik was dertien - werd bij mij in de buurt, in de Rotterdamse wijk Kralingen, door de Duitsers een batterij luchtdoelgeschut neergezet, op het voetbalveld van Excelsior.
Operatie Atlas
Op 5 oktober 1944 werd rond 23.45 uur de nachtelijke rust boven de oasevallei Wadi Qelt plots verstoord door het gebrom van een viermotorige B17 Flying Fortress. De Amerikaanse lange afstandsbommenwerper wierp iets uit in de buurt van het oude stadje Jericho in het Britse Mandaatgebied Palestina. Het waren geen bommen, maar vijf parachutisten...
Het graf van Horst Wessel
Op de St. Nikolaibegraafplaats vlakbij de Alexanderplatz in Berlijn zijn met enige regelmaat extreemrechtse groepjes te vinden die eer betonen aan Horst Wessel. Dat de grafsteen die lange tijd zijn graf markeerde in 2013 is weggehaald, weerhoudt nieuwe bezoekers er niet van kaarsjes te branden of bloemen leggen.
‘Wij moeten weg!’ - Het leven van Veronie van Essen en haar familie
Na een reis van drie dagen kwam op 27 augustus 1943 een trein met volgepakte goederenwagons aan in Auschwitz-Birkenau. In de trein zaten 1001 personen waarvan 121 kinderen. Eén van hen was Veronie van Essen. Veronie was een Joods meisje dat in Veenendaal op de ulo zat. Ruim zeventig jaar later vond op de locatie waar de school nu is gevestigd de onthulling plaats van een gedenksteen ter nagedachtenis van, zoals men het op de school zegt, ‘onze’ Veronie.
Duitsers in het Franse Vreemdelingenlegioen - Goedkoop kanonnenvoer of gewaardeerde professionals?
Na de Tweede Wereldoorlog kregen veel Duitse militairen die in Franse krijgsgevangenenkampen werden vastgehouden, de mogelijkheid om te gaan dienen in het Franse Vreemdelingenlegioen. Frankrijk had immers troepen nodig voor de strijd in Indochina en de Duitse krijgsgevangenen waren met hun gevechtservaring ideale rekruten.
Bestel of word abonnee!