Aalsmeerderbrug - Op vrijdagavond 6 februari is er in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 een lezing over de Hr. Ms. Karel Doorman, het vliegkampschip van de Koninklijke Marine. De spreker, Hans Seitzinger heeft op dit beroemde schip zijn dienstplicht vervuld en kent het dan ook van zeer nabij. De lezing begint om 20.00 uur, het museum is geopend om 19.30 uur. Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460, te Aalsmeerderbrug. Toegang bedraagt 3,50, inclusief een kopje koffie.
De lezing gaat over de geschiedenis van het vliegkampschip, de vliegtuigen die er op gebruikt zijn, persoonlijke belevenissen van de heer Seitzinger en over voorganger van het schip, de 1e Karel Doorman, die van de Engelsen geleend werd. De tweede Hr.Ms. Karel Doorman was het laatste vliegdekschip van de Koninklijke Marine. Het was tevens het grootste schip dat ooit bij de Nederlandse marine heeft gevaren. Het werd op 17 januari 1945 bij de Royal Navy in dienst gesteld als HMS Venerable. De Royal Navy heeft het schip tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Grote Oceaan ingezet. In Nederlandse dienst is het schip vernoemd naar schout-bij-nacht Karel Doorman die in 1942 tijdens de Slag in de Javazee als eskadercommandant met het vlaggenschip Hr.Ms. De Ruyter ten onder was gegaan.
In 1948 kwam het bij de Koninklijke Marine in dienst ter vervanging van het eerste vliegkampschip, met dezelfde naam, dat vanaf 1946 gehuurd was. Van juli 1955 tot juni 1958 werd het bij de Schiedamse scheepswerf Wilton-Fijenoord verbouwd om het geschikt te maken voor gebruik door straaljagers. Het schip bood aanvankelijk ruimte aan ongeveer 30 vliegtuigen. Door het gebruik van grotere en zwaardere toestellen na de verbouwing waren dat er nog 20.