Laatste namen slachtoffers klinken in ‘kamp Westerbork’
Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen zal aanstaande dinsdag 27 januari om 15.30 uur worden afgesloten. Daarna begint de internationale Holocaust herdenking in Auschwitz. De laatste namen word uitgesproken door Auschwitz overlevende mevrouw Bloeme Evers-Emden en Holocaust overlevende Zoni Weisz. "Door de namen te noemen van een willekeurig gekozen aantal mensen van de zes miljoen slachtoffers, zal de ongeëvenaarde misdaad nogmaals onder de aandacht gebracht worden. Ik doe dit mede om mijn grote familie, gevallen door moordenaarshanden, te gedenken”, aldus mevrouw Evers-Emden.
Bloeme Evers-Emden, dochter van een Joodse diamantbewerker, is veertien jaar oud als de Tweede Wereldoorlog Amsterdam treft. In mei 1943 duikt ze onder maar uiteindelijk werd zij toch gearresteerd en naar kamp Westerbork gestuurd. Ze werd met de laatste trein naar Auschwitz op 3 september 1944 gedeporteerd, met hetzelfde transport als de familie Frank. Bloeme Evers-Emden wist de barre omstandigheden te overleven tot 8 mei 1945; de dag waarop het vernietigingskamp door de Russen werd bevrijd.
De “vergeten Holocaust”, zo noemt Zoni Weisz de vervolging en vernietiging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoni overleefde die vervolging zelf min of meer door toeval; hij ontsnapte aan de razzia op 16 mei 1944 toen alle 'zigeuners' en 'woonwagenbewoners' in Nederland werden opgepakt. Zoni Weisz is in 1937 geboren in een Nederlands Sintigezin. Om de kost te kunnen verdienen reisde de familie Weisz met een woonwagen door het hele land. Zoni verloor zijn hele familie; zijn moeder, twee zusjes en een broertje kwamen om in Auschwitz, zijn vader overleed in een ander Pools concentratiekamp als gevolg van dwangarbeid. Allen moesten mee met het beruchte “zigeunertransport” van 19 mei 1944; het enige transport uit kamp Westerbork waar beelden van gemaakt zijn.
Wanneer de laatste namen geklonken hebben is door bijna 700 mensen meegelezen; door overlevenden, nabestaanden, schoolkinderen, politici, ‘gewone mensen’ én Koning Willem-Alexander. Het Herinneringscentrum nodigt iedereen van harte uit de laatste dag van het ‘Namen Lezen’ bij te wonen op de plek waar vroeger de transporten naar de vernietigingskampen ver-trokken. Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen eindigt met muziek van een strijk-orkest en pianist. Daarna begint de internationale Holocaust herdenking in Auschwitz.
Gebruikte bron(nen)