TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag herdenking gefusilleerden 14 november 1944 te Renswoude

Op de Groeperkade in Renswoude staat tegenover restaurant "De Dennen" een eenvoudig wit kruis. Op het kruis is een bordje aangebracht met de namen van vijf verzetsmensen die hier op 14 november 1944 werden gefusilleerd. De fusillade was een represaillemaatregel omwille van een overval op een Duitse soldaat op de Groeperkade in Renswoude op 11 november 1944. De Duitse soldaat raakte bij deze overval zijn geweer kwijt en raakte gewond maar overleefde de aanslag. Op 14 november 1944 werden vijf verzetsmensen uit de gevangenis in Utrecht gehaald. Om half één die middag werden zij op de Groeperkade gefusilleerd door een Duits vuurpeloton.

Op initiatief van de Historische Vereniging "Oud-Renswoude" en de gemeente Renswoude werd hier op vrijdag 14 november, exact 70 jaar na dato, tijdens een herdenking bij stilgestaan.


Mevrouw A.E.H. van der Kolk (rechts), waarnemend burgemeester van Renswoude, verlaat restaurant De Dennen en gaat op weg naar het verzetskruis op de Groeperkade waar de herdenking zal plaatsvinden.


Een afvaardiging van Harmonievereniging Ons Genoegen Renswoude brengt muziek ten gehoren als de stoet over de Groeperkade in de richting van het verzetskruis loopt. Vertegenwoordigers van de Historische Vereniging "Oud-Renswoude" en de gemeente Renswoude staan voorafgaand aan de herdenking opgesteld voor het verzetskruis.


Het verzetskruis op de Groeperkade na afloop van de herdenking. Organisatie en genodigden liepen vervolgens terug naar restaurant "De Dennen" voor enkele korte toespraken.


In restaurant "De Dennen" praat Dikkie van de Brandhof als voorzitter van de Historische Vereniging "Oud-Renswoude" de genodigden bij over het belang van de monumenten in Renswoude. Jan Stutvoet geeft de gefusilleerden namens de organisatie een gezicht door het vertonen van foto's en het vertellen van hun levensverhaal.


De namen, geboorteplaatsen en geboortedata van de vijf gefusilleerden op de Groeperkade in Renswoude zijn als volgt:

- Fekko J. Ebbens, Midwolda 14 maart 1912
- Matthijs van Ommeren, Zoelen 4 april 1925
- Christiaan F. F. Frohn, Antwerpen 5 juni 1926
- Pieter M. Oltmans, Amsterdam 22 juli 1915
- Andreas J.A. van Oijen, Den Haag 22 april 1919


Toen het verzetskruis nog niet was opgericht was de vader van Christiaan F. F. Frohn kritisch richting de burgemeester van Renswoude:

"Het heeft mij zeer droevig gestemd dat er op de plaats waar vijf geheel aan de zaak onschuldige jonge mannen werden neergeschoten, door den burgemeester van Renswoude zelfs geen klein houten kruisje werd aangebracht, terwijl zij met hun leven toch alle inwoners van Renswoude hebben gered. Immers als deze vijf jongens niet daarvoor beschikbaar zouden zijn geweest, zouden de inwoners van Renswoude het lot van Putten hebben ondergaan. Ik schenk hiervoor 25 gulden."

Het verzetskruis staat er inmiddels gelukkig al vele, vele jaren. Nu hebben de gefusilleerden ook een gezicht gekregen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 16-11-2014 14:32:39