TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boek: De Techniek en de Lanceerplaatsen van de Duitse V-wapens in Nederland

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers, in een poging het tij te keren, o.a. het V1-kruisvluchtwapen, de V2- en V4-raket in. Waren de V1 en de V4 ontwikkelingen van de Duitse industrie, de V2 was ontwikkeld en getest door de Wehrmacht.

Het boek De Techniek en de Lanceerplaatsen van de Duitse V-wapens in Nederland is het eerste boek in de Nederlandse taal die van alle drie de V-wapens die in Nederland zijn gelanceerd globaal zowel de techniek (de opbouw van het wapen, de lancering, de werking van de motor, de geleiding en besturing, de ontstekers en springstoffen, de ondersteunende voertuigen en de organisatie) als de lanceerplaatsen beschrijft.

Ook wordt in het boek aandacht besteed aan de onmenselijke omstandigheden waaronder de V1- en V2-productie plaatsvond en de luchtverdediging rondom Londen en Antwerpen.

Algemene gegevens van het boek:
- Schrijver: Peter R. Tolsma.
- Titel: De Techniek en de Lanceerplaatsen van de Duitse V-wapens in Nederland.
- Het boek is een paperback in het formaat A4 (210 mm x 297 mm) en telt 213 pagina's, waarvan 2 in kleur. Het ISBN-nummer van de POD-uitgave luidt:
978-94- 91164-41-5.
- Prijs: € 27,50 (exclusief verzendkosten).
- Te bestellen bij www.boekenbestellen.nl/boek/duitse-vwapens-in-nederland.

Het boek is een zeer uitgebreid verslag over het gebruik van de V-wapens in Nederland en rijkelijk voorzien van foto’s en techniek-afbeeldingen van die wapens.

Totaal worden in het boek 42 V1-lanceerbanen beschreven die zijn aangelegd of ten tijde van de terugtrekking van de V1-troepen in aanleg waren. Daarbij ook de 2 Duitse militaire vliegvelden in Nederland die voor de operaties om V1’s vanaf een vliegtuig te lanceren werden gebruikt.

Van de V2 worden de lanceerplaatsen in de regio Den Haag, Gaasterland (Rijsterbos) en in Overijssel (Hellendoorn, Hessum en Emmen) beschreven en van de V4 die in Nunspeet. Ook wordt in het boek aandacht besteed aan de rol die de V1 heeft gehad in de verspreiding van Duitse pamfletten en ander propagandamateriaal.

Gebruikte bron(nen)