Zomeractiviteiten in Kamp Vught
In de zomer heeft Nationaal Monument Kamp Vught een expositie die de bezoeker aan het werk zet. De ‘Democratiefabriek’ is een interactieve expositie die kinderen en jongeren laat meemaken wat democratie inhoudt. Vanwege de vraag naar familie-activiteiten in de vakanties, is de succesvolle expositie nu in Vught te zien. In de ‘fabriek’ wordt gewerkt met vooroordelen, waarden en normen, burgerschap en democratie. Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek.
Verschillende meningen
Met een gratis kijkwijzer volgen kinderen en jongeren een verschillende route; tevens is de expositie geschikt voor volwassenen. In een democratie hebben mensen verschillende meningen, belangen en levensovertuigingen. Dat levert een bruisende maatschappij op, maar ook conflicten. Bezoekers worden in de Democratiefabriek uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun meningen te vormen. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie. Gaandeweg ontdekken bezoekers dat de tentoonstelling ook over hen zelf gaat. Over eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag. De doe-tentoonstelling (ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie en Huis van de Jeugd) was met succes al op vele plaatsen in Nederland en België te zien. Thuis kan de bezoeker de antwoorden invoeren op internet om een ‘democratiecertificaat’ te ontvangen. Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught en deze expositie is geschikt vanaf 10 jaar.
Rondleiding over SS-kampterrein
Vanaf 6 juli is er elke zondag (t/m 31 augustus) een unieke rondleiding langs de nog authentieke gebouwen waarin tijdens de SS-bewakers werkten en verbleven, is nu de Koninklijke Landmacht gevestigd. Normaliter is dit deel van de Lunettenlaan niet toegankelijk voor het publiek. De rondleiding voert onder meer langs de voormalige Kommandantur (het hoofdgebouw van het kamp), de paardenstallen en de rietgedekte villa van de kampcommandant. Bezoekers kijken vanaf het balkon van de commandant uit over de appelplaats. Het is noodzakelijk om te reserveren; dit kan op werkdagen via (073) 656 6764 en via www.nmkampvught.nl (agenda). Deelname is 4 euro (18+) of 2 euro (10 t/m 17) exclusief entree. De inkomsten worden gedeeld met het Geniemuseum, gevestigd in de voormalige kampkeuken. Dit museum is een bezoek waard voor iedereen die in de geschiedenis van de krijgsmacht en techniek is geïnteresseerd. De rondleiding is geschikt vanaf 10 jaar en wordt aangeboden op 6, 13, 20, 27 juli en 2, 10, 17, 24 en 31 augustus om 12.00 en 14.00 uur. Deze activiteit is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de te bezoeken onderdelen van het terrein.
Rondleiding door herinneringscentrum
In juli en augustus is er dagelijks om 14.00 uur een rondleiding door het herinneringscentrum voor individuele bezoekers. De rondleiding geeft een beeld van de gevangenschap in concentratiekamp Vught. Deelname kost 2 euro (18+) of 1 euro (10 t/m 17) exclusief entree. Kaartjes worden verkocht op de dag van de rondleiding. Momenteel is ook de expositie ‘Enduring Srebrenica’ te zien van fotograaf Claudia Heinermann die de gevolgen van de genocide uit 1995 in beeld bracht.
Barak 1B
Barak 1B is de laatst overgebleven barak van het voormalige Konzentrationslager Herzogenbusch. In juli en augustus is barak 1B extra geopend: dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur. De vaste presentatie bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor NSB’ers, van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Sinds 1951 is een deel van het kamp in gebruik als woonoord ‘Lunetten’ voor Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen.
De entree tot Nationaal Monument Kamp Vught of barak 1B is 6 euro (18+) of 3 euro (10 t/m 17). Dit is een combikaartje.
Gebruikte bron(nen)