Op zondag 22 juni vertelt Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, het unieke verhaal over haar zoektocht naar twee jongens. Het zijn Marcus en Philip, die afgebeeld staan op een foto in het huis van Minco’s oma. Het verhaal van de bijzondere zoektocht brengt de luisteraars langs kamp Vught, kamp Westerbork en uiteindelijk Auschwitz. De vertelmiddag begint om 14.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Minco laat zich hierbij begeleiden door cellist Bart van Rosmalen.
Als Bertien Minco aan haar oma vraagt ‘Wie zijn die twee kinderen op de foto?’ is het antwoord kort ‘de Jongens’. Gefascineerd door de foto in het huis van haar oma, begint Minco jaren later aan haar zoektocht naar de twee afgebeelde jongens. Daarbij vindt ze een schrift, op de kaft staat: Eenige herinneringen uit de oorlogsjaren. Als ze het opent, leest ze een verbazingwekkend gedetailleerd verslag van de oorlogsgeschiedenis van haar oma en vooral die van het gezin van het zusje van haar oma, de moeder van de jongens.
De auteur van het schrift heeft zich enorm ingespannen voor de Joodse familie Minco, bijvoorbeeld door te proberen een ‘sperre’, een document dat tijdelijke vrijstelling van deportatie verschafte, voor hen te bemachtigen. En door een verklaring van een dominee te bemachtigen, waarin staat dat de familie het christelijke geloof aanhing.
In 2011 meldt Bertien Minco zich met de foto’s van de twee jongetjes uit kamp Vught. Duidelijk wordt dat ‘de Jongens’ op 7 juni 1943 met ‘het kindertransport’ vanuit kamp Vught zijn doorgestuurd naar kamp Westerbork. Marcus en Philip Pais, de neefjes van Minco’s vader, hebben geruime tijd in kamp Westerbork gezeten. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan de deportatie naar Auschwitz.
Bertien Minco is in het dagelijks leven directeur van het Jeugdcultuurfonds. Haar zoektocht naar ‘de Jongens’ leerde haar meer over de keuzes die je wel of niet had in de oorlog en waarom over sommige zaken tot lang na de oorlog niet werd gesproken. Met de vertelmiddag heeft Minco een podium om te vertellen hoe de oorlog in Joodse families niet ophield in mei 1945 en waarom het herdenken in haar familie tot op heden zo moeilijk is.
Haar familieverhaal is te horen op zondag 22 juni van 14.00 tot 15.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het bijwonen van de vertelmiddag zit bij de entreeprijs van het museum inbegrepen.