TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking kindertransporten in Kamp Vught

Op zondag 8 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor.

Precies 71 jaar geleden werden in twee dagen tijd, op 6 en 7 juni 1943, bijna 1300 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders, via Vught en Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht in een plechtigheid rond het kindergedenkteken. Bijzonder is dit jaar de bijdrage van Job Cohen, die op verzoek van NM Kamp Vught en Stichting Sobibor een overdenking houdt.

Herdenking
Voorafgaand aan de herdenking lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van hun leeftijdsgenoten voor langs de route naar het kindermonument, waarop de namen van 1269 weggevoerde kinderen zijn verwerkt. Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde leest oud-presentator Donald de Marcas de proclamatie van de Joodse kampleiding voor, waarmee het transport van de Joodse kinderen bekend werd gemaakt. Job Cohen, oud-politicus en bestuurder houdt een overdenking.

Het Muzekoor verzorgt muzikale intermezzi met toepasselijke liederen (dirigent: Peter van Meel). Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt een toespraak en zegt Kaddisj (gebed voor de doden). De scholieren van De Schalm laten tot slot met het publiek 71 ballonnen op. De witte ballonnen symboliseren elk jaar dat is verstreken sinds de dramatische gebeurtenis in 1943.

Jeugdboek ‘Het Kindertransport’
Na de herdenking staat voor genodigden in Nationaal Monument Kamp Vught het jeugdboek ‘Het Kindertransport’ van Fedor de Beer centraal (Uitgeverij Van Goor, 2014). Om 14.30 uur houdt directeur Jeroen van den Eijnde een openingswoord. Hierna gaat een aantal scholieren van basisschool De Schalm met Fedor de Beer in gesprek. Twee scholieren van De Schalm bieden Job Cohen een exemplaar aan. Bij aanschaf van ‘Het Kindertransport’ ontvangt men gratis de uitgave ‘Weggehaald: Joodse kinderen en het kamp Vught’ in de museumwinkel. Op zondag 8 juni is de entree tot Nationaal Monument Kamp Vught en barak 1B gratis.

Nieuwe kinderfoto’s
Tot en met 31 augustus is in het Verzetsmuseum Amsterdam de expositie ‘Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943’ te zien. Deze expositie is ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught. Doel was (en blijft) om zoveel mogelijk nieuwe foto’s te verzamelen om de kinderen een gezicht te geven. Op donderdag 5 juni worden nieuwe portretfoto’s van weggevoerde kinderen toegevoegd aan de namenwand die onderdeel uitmaakt van de expositie. Van 160 kinderen was de naam voorzien van een foto. Op 5 juni, de dag waarop het transport in juni 1943 werd aangekondigd, worden nieuwe portretfoto’s aan de namenwand toegevoegd. Voorafgaand hieraan interviewt presentatrice Dieuwertje Blok de nabestaanden Lotty Huffener en David van Schaik. De bijeenkomst start om 17.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur) in Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam.

Gebruikte bron(nen)