TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Grebbeliniedag Fort aan de Buursteeg 2014

Fort aan de Buursteeg op de grens van Ede, Veenendaal en Renswoude vormt één van de meest ambitieuze projecten in de Grebbelinie. Na jaren van werkzaamheden is het fort nu prachtig gerestaureerd en moeten ondernemers, bestuurders, beheerders en vrijwilligersorganisaties elkaar vinden om bezoekers veel te kunnen bieden. Op zaterdag 17 mei 2014 organiseerde Stichting Grebbelinie hier een Grebbeliniedag. Natuurlijk was uw reporter hierbij aanwezig voor het maken van een fotoverslag. Het weer was prachtig en al snel na binnenkomst konden we de eerste reenactors op de gevoelige plaat vastleggen.


Uit Usquert was de batterij 6-veld van de Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812-1912 overgekomen. Met ondere andere dit type geschut probeerde het Nederlandse leger in 1940 de opmars van het Duitse leger te stuiten. Bij Ederveen kostte dit een aantal Nederlandse militairen het leven, dit type geschut bezat geen schilden waarachter de militairen konden schuilen.



Ook de mandenmaker was zoals in lang vervlogen tijden aanwezig op Fort aan de Buursteeg. De mandenmaker was belangrijk want hij maakte de grote schanskorven die de bediening van een kanon moesten beschermen. Tijdens de Grebbeliniedag zijn van wilgentenen enkele schanskorven gemaakt die een mooi plekje zullen krijgen op de schansen van het gerestaureerde fort.



Namens Het Leege Land was Ingenieur Uppelschoten met vele oude kaarten en meetinstrumenten aanwezig om uitleg te geven over het ontwerpen en het aanleggen van een fort. De historisch ingenieur deed uit de doeken hoe militairen in de 18e eeuw het landschap gebruikten in hun voordeel en de kinderen mochten hem helpen bij het uitzetten en uitmeten van het fort.



Uit Den Bosch was de Bossche Schutterij aanwezig in de prachtige uniformen zoals deze in 1830 gedragen werden tijdens de Belgische Opstand en de Tiendaagse Veldtocht. Het kanon heeft uw reporter helaas niet kunnen ondekken maar ook het laden van en het vuren met een musket levert altijd weer veel publiek en schitterende plaatjes op.


Tijdens een Grebbeliniedag mag de living historygroep "Nederland Paraat 1939-1940" natuurlijk niet ontbreken. Het doel van de groep Nederland Paraat is het weergeven van Nederlandse soldaten uit de periode vlak voor de oorlog. Zij doet dat middels kleding, bewapening, uitrusting, uiterlijk en gedrag. Vandaag was het warm in de wollen uniformen dus deden de heren het vooral ook rustig aan.


Met dank aan schilderclub Nellestein & Nellestein werden alle facetten van het fort tijdens deze prachtige dag op het doek vastgelegd. Dit jaar was de schilderclub voor de derde maal aanwezig bij een Grebbeliniedag. Voor kinderen en andere enthousiaste bezoekers lag materiaal klaar zodat er zelf een schilderij gemaakt kon worden. Ook was er een kleine expostie van bestaand materiaal.



Een nieuw gezicht was Lex Tempelman van Tempelman Karton Modelbouw, kortweg TeKaMo. TeKaMo is ontwerper en uitgever van karton modelbouwplaten van Nederlands militair historisch erfgoed op basis van oorspronkelijke bestektekeningen, foto's en eigen opmetingen. De onderwerpen zijn Nederlandse kazematten, loopgraven, versperringen en voertuigen, hoofdzakelijk uit de mobilisatie 1938-1940. Uw reporter weet uit ervaring dat hij hier te ongeduldig voor is maar zijn vingers jeukten...


En de oude kazemat liet het zich allemaal welgevallen.

De Grebbeliniedag bij Fort aan de Buursteeg was mede dankzij het voortreffelijke weer en natuurlijk de vele vrijwilligers een evenement dat de geïnteresseerde eigenlijk niet mag missen. Op naar 2015!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 17-05-2014 16:55:36